erectieproblemen Beeld Getty Images
erectieproblemenBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘Mijn vriend heeft erectieproblemen, maar wil geen hulp. Hoe fiksen we dit?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

‘Mijn vriend heeft erectieproblemen, maar wil geen hulp... Het ligt aan de stressvolle periode waarin hij zit, zegt ie. Maar ja, die duurt nu al maanden. Hoe fiksen we dit?’

Goed dat jij om hulp vraagt! Het kan een lastige situatie zijn wanneer er op seksueel gebied een zorg is en de ander hier geen hulp voor wil zoeken. Vooral omdat de zorg ook invloed heeft op jou en jullie seksleven.

Stress kan inderdaad een factor zijn waardoor het even niet lukt met de erectie. Soms vergeten we dat ons hoofd en ons lichaam beide in de mood moeten zijn om fijne seks te hebben en ook om alles te laten werken. Je geeft ook aan dat dit al langer duurt en dit kan ervoor zorgen dat de druk op seks en het verkrijgen van een erectie alleen maar groter wordt.

Het is belangrijk om wel te blijven praten over jullie seksleven. Zijn er nog intieme momenten? Hebben jullie nog seks? En zijn dit dan prettige ervaringen of eindigen deze negatief omdat penetratie niet lukt? Als maatschappij hebben we het beeld dat seks volgens een bepaald script zou moeten gaan waarbij er snel naar penetratie gegaan wordt en het daar ook vaak bij eindigt. We zien dat wanneer de penetratie niet lukt, dit ervoor zorgt dat mensen aangeven geen seks meer te kunnen hebben, maar seks is gelukkig nog veel meer dan enkel penetratie.

Nu snappen we erg goed dat je zou willen dat alles weer werkt zoals dat het voor de stressvolle periode was. Een quick fix hebben we hier helaas niet voor. Wel zou je kunnen bespreken dat als jullie intiem met elkaar zijn, de focus niet ligt op penetratie. Neem de tijd om te zoenen en elkaar aan te raken zonder de druk te leggen op het moeten verkrijgen van een erectie. Ook is het belangrijk om samen dingen te doen die jullie ontspannen om zo meer relaxt te beginnen aan seksualiteit.

Het is natuurlijk lastig wanneer je merkt dat jij er iets aan wil doen en je vriend eigenlijk geen hulp wilt. Maar hij is niet de enige, mensen wachten gemiddeld (helaas) 5 jaar tot ze hulp zoeken bij een seksuoloog. Heel goed dus dat jij al wel aan de bel trekt. Maak je niet te druk, neem de tijd en ontdek ook wat seks nog meer kan zijn, zonder de focus op de alleen de erectie te leggen.

Liefs,
Anne en Leila
De Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Seksuologen met TweeGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden