zwanger seks Beeld Getty Images
zwanger seksBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘Ik ben zwanger en bang dat seks schadelijk is voor het kind. Of is dat onzin?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

Nu ik zwanger ben, wil ik geen seks. Ik ben bang dat het schadelijk kan zijn voor ons kind. Volgens mijn man is dat onzin. Heeft hij gelijk?


Seks tijdens de zwangerschap is een onderwerp wat helaas nog weinig besproken wordt. Seks om zwanger te worden, daar wordt wel over gesproken, maar daarna lijkt het opeens weer taboe.

Om te beginnen, je man heeft inderdaad gelijk dat seks tijdens de zwangerschap niet schadelijk is voor jullie kindje. Sommigne denken dat de baby geraakt kan worden of dat het zou zorgen voor meer kans op een miskraam. Dit is niet het geval! Seks met daarbij een orgasme kan juist gezond en fijn zijn voor de baby. Wanneer je een orgasme krijgt, spannen bepaalde spieren zich aan die voor de baby kunnen voelen als een streling.

Nu is het heel belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Sommige zwangeren hebben het eerste trimester geen zin in seks, maar het tweede trimester wel. Anderen hebben de hele zwangerschap zin en weer andere eigenlijk helemaal niet. Dit is allemaal normaal en oké.

Wanneer je zelf ook seks wilt hebben tijdens de zwangerschap is het wederom belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je hele harde buiken blijft houden na de seks of bloed verliest, is het goed om hiermee naar de verloskundige te gaan.

Iets wat niet veel mensen weten, is dat de pH-waarde van het sperma invloed kan hebben op het natuurlijke klimaat van de vagina. Dit kan ervoor zorgen dat je meer kans hebt op schimmelinfecties, wat niet heel fijn is naast de andere kwaaltjes die je als zwangere kunt ervaren. Om dit te voorkomen kun je een condoom gebruiken (wat misschien wat vreemd klinkt omdat je niet beschermd hoeft te worden voor een zwangerschap) of je spreekt af dat je man niet in de vagina klaarkomt.

Hopelijk is je vraag zo goed beantwoord!

Liefs,
Anne en Leila
Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden