vraag van de week Beeld Getty Images
vraag van de weekBeeld Getty Images

Vraag van de week: ‘Hoe vertel ik m'n vriendin wat ik lekker vind in bed?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

Mijn vriendin vraagt me vaak wat ik lekker vind en gek genoeg vind ik dat lastig om te zeggen. Terwijl ik haar best feedback zou willen geven. Maar hoe? - Stefan

Soms is iets makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als het gaat over seks en wat je lekker vindt. Nog steeds leren we niet echt praten over seks en kan het heel ongemakkelijk voelen dit onderwerp aan te snijden. Je staat er misschien versteld van hoeveel mensen samen seks hebben, maar hier nooit een woord over zeggen.

Het is heel fijn dat je een vriendin hebt die geïnteresseerd is in wat jij lekker vindt en dit ook vraagt. Echter is het soms heel lastig hier direct op te antwoorden. Allereerst weet niet iedereen wat voor hen lekker is en wat niet. Ten tweede voelt het soms alsof je de ander meteen een opdracht geeft. Als je bijvoorbeeld zegt dat je het lekker vindt om eens op je billen geslagen te worden, kan er meteen het gevoel bijkomen dat de ander dit dan ook meteen moet gaan doen. Ten slotte merken we ook dat mensen bang te zijn om hun partner te kwetsen wanneer ze aangeven dat ze iets, wat de ander wel altijd doet, eigenlijk helemaal niet zo fijn vinden. Het is dan lastig om dit na een lange tijd aan te halen.

Je geeft ook aan het ongemakkelijk te vinden en daardoor zegt dat het goed is zo. Wat maakt dat je dit ongemakkelijk vindt? Ook is het zo dat vaak net na de seks, gepraat wordt óver de seks. Op deze manier kan het aanvoelen als een feedbackronde over de seks die net heeft plaatsgevonden. Ervaar je dit? Dan is het goed om aan te geven er op een ander moment over te willen praten. Dit kan zijn wanneer je samen aan het eten bent of op de bank zit.

Je kunt ook in de vorm van een spel ontdekken wat de ander als prettig ervaart zonder het te hoeven uitspreken. Raak elkaar bijvoorbeeld eens bewust aan op verschillende plekken en geef door geluidjes aan wat je fijn vindt. Ook kun je samen een serie kijken waarin een scènes voorkomen met dingen die je wel zou willen proberen. Dat kan ook een laagdrempelige manier zijn om erover te beginnen.

Kortom: probeer deze gesprekken te hebben op een moment dat je beide niet het gevoel hebt er meteen iets mee te moeten. Ook kun je het praten over seksualiteit makkelijker maken door met vrienden hierover te praten, zonder dat het per se over jouw eigen seksleven gaat. Meer van ‘hé ik las dit laatst, heb je hier al eens van gehoord?’

Veel succes!

Liefs,
Anne & Leila
Seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden