Vraag van de week Beeld Getty Images
Vraag van de weekBeeld Getty Images

PREMIUM

Vraag van de week: ‘Hoe geef ik aan dat ik niet gelijk bij een eerste date seks wil?’

Elke week behandelen onze deskundigen allerlei vragen op het gebied van seks en liefde. Deze week geven de Seksuologen met Twee antwoord op een seksvraag.

Als ik via Tinder een date heb, willen mannen vaak dezelfde dag nog seks. Terwijl ik daar liever even mee wacht. Laatst schrok ik echt toen een man heel pissig reageerde toen ik dit aangaf. Hoe voorkom ik dit?

Heel begrijpelijk dat je liever even wacht met seks dan meteen na het matchen op Tinder van bil te gaan! We willen je wel zeggen dat het zeker niet oké is dat de man die je noemt pissig reageerde want het is juist heel goed dat je dit kunt aangeven. Hier zou iemand juist respectvol op moeten reageren.

Helaas zitten er op Tinder niet alleen maar mensen die echt serieus opzoek zijn naar een relatie. Natuurlijk zijn er veel succesverhalen, vooral na de periodes van lockdown, maar er zitten ook personen op die enkel opzoek zijn naar seks.

Wij waren eens aanwezig bij een lezing van Elisabeth Timmermans die haar promotieonderzoek deed over Tinder. Mensen gaven 13 redenen aan om Tinder te gebruiken. Op nummer 1 staat tijdverdrijf en (geloof het of niet) pas op nummer 11 komt casual seks om de hoek kijken.

Nu kan het zijn dat heel veel mensen deze reden ook niet durven benoemen en dus sociaal wenselijk antwoorden, maar wij stonden er versteld van! Als je namelijk zo om je heen gaat vragen, zijn de ervaringen toch wel anders.

Maar wat kun je doen? Tegenwoordig zijn er apps waar je d.m.v. emoij’s bijvoorbeeld kunt aangeven waarna je opzoek bent. Is dit een one night stand of zoek je een serieuze relatie? Hierdoor is het meteen duidelijk waar jullie allebei op zoek naar zijn!

Je kunt ook in je Tinder profiel zetten wat je zoekt of in een eerste gesprek al aangeven dat je niet geïnteresseerd bent in dates die enkel draaien om seks. Misschien verlies je er een paar leuke matches door, maar je weet wel meteen wat de verwachtingen van een andere zijn.

Ook is het goed om af te spreken op een locatie, zoals een lunchtentje, niet dichtbij jouw huis of die van de ander, wat de mogelijkheid tot seks klein maakt (want waar moet je heen). Hierdoor laat je ook blijken dat er geen verwachtingen richting seks zijn.

Blijf vooral eerlijk en blijf het ook aangeven als je iets niet wil. Het is jammer dat sommige personen zo belachelijk reageren, maar hopelijk vind je de juiste persoon (en wie weet vind je deze toch via Tinder).

Liefs,
Anne en Leila
De seksuologen met Twee

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden