Tegenpolen in relaties trekken elkaar aan, of toch niet?
Tegenpolen trekken elkaar aan, wordt vaak gezegd. Dit mag dan wel gelden voor magneten, maar wat betreft relaties bestaat deze regel niet. Ook al wordt het nog vaak geroepen, het zit iets anders.
Het kan zijn dat je toevallig heel goed matcht met je tegenpool, maar of deze relatie lang stand houdt is de vraag...
Andere kwaliteiten
Je vult elkaar juist goed aan als je zoveel verschillen hebt, is iets wat je waarschijnlijk weleens hebt gehoord. Maar als je logisch nadenkt , zul je je afvragen waarom je dan juist die persoon die zó anders is dan jij aantrekkelijk vindt.
Klinisch psycholoog John Mayer beweert dat dit komt omdat we bepaalde kwaliteiten vinden in de ander die we missen bij onszelf. Zo wil jij bijvoorbeeld heel je leven al extravert zijn en erger je je aan het feit dat je dat niet bent. Dit ga je dan onbewust zoeken in je volgende partner.
Lange termijn
De relatie met een tegenpool is vast spannend in het begin: je moet wennen aan iemand met compleet andere interesses en trekjes dan jij. Maar houd je dit wel lang vol?
Als je niet van plan bent de grote verschillen tussen jullie twee te omarmen, kan het zijn dat je al snel uitgekeken raakt op je nieuwe partner. Om te kunnen relaten is het belangrijk dat je op veel gebieden matcht. Denk dan ook aan het gezegde: soort zoekt soort. Relaties waarin de partners veel op elkaar lijken duren dan ook langer dan de relaties waarin er grote verschillen bestaan.
Gemeenschappelijke basis
Het is natuurlijk niet zo dat als je je tegenpool datet de relatie gedoemd is om te mislukken. Niet snel opgeven is de key. Dr. Cilona (deskundige psycholoog van Married At First Sight) wijst erop dat je in een relatie eerst een gemeenschappelijke basis moet vinden. Hierdoor is het makkelijker de verschillen te accepteren en deze juist te zien als een manier om te groeien als persoon.
Bron: Women’s Health