Liefdestaal koppel Beeld Getty Images
Liefdestaal koppelBeeld Getty Images

Speaking my language: zo kom je erachter welke liefdestaal je partner en jij spreken

Waarom koopt je lief nooit een bosje bloemen voor je? En waarom vergeet jij keer op keer jullie anniversary? Betekent dit dat er iets mis is met jullie liefde voor elkaar? Zo moeilijk hoeft het niet te zijn, het kan zijn dat jullie gewoon verschillende liefdestalen spreken.

Aanrakingen of leuke cadeautjes; welke past het beste bij jou?

Liefdestalen

Antropoloog Gary Chapman is bedenker van de liefdestaal, de manier waarop iemand zijn of haar liefde uit. Hij was gefascineerd door de redenen waarom zoveel relaties strandden en concludeerde dat we vaak een verschillende taal spreken.

Hebben we het over liefdestalen, dan spreekt iedereen een ander dialect. Soms zelfs een compleet andere taal. Voor de een is het uitspreken van ‘ik hou van jou’ het ultieme liefdesgebaar. Voor de ander is het hele huis schoonmaken het grootste teken van liefde. Met beide uitingen is niets mis, maar dan moet je dat wel weten van elkaar. Je eigen en elkaars liefdestaal herkennen, helpt om jezelf en de ander te begrijpen.

Volgens Chapman zijn er vijf hoofdtalen van de liefde, die hij uitlegt in zijn boek De 5 talen van de liefde.

Positieve woorden

‘Ik hou van jou’ of ‘wat zie je er mooi uit vandaag’, het zijn zinnetjes die jou als muziek in de oren klinken. Jouw liefdestaal zijn namelijk bevestigende woorden en complimenten, waardoor je hoort wat iemand voor je voelt. Jij wilt graag die bevestiging horen van je partner.

De valkuil bij deze liefdestaal is dat het tegenovergestelde, sneren, beledigingen of kwetsende woorden, je ook langer zal bijblijven.

Lichamelijke aanraking

Een kus op je voorhoofd, een kneepje in je dijbeen, een omhelzing, vrijen... Als lichamelijke aanraking je primaire liefdestaal is, geniet je van lichamelijk contact. Het geeft je een veilig en geliefd gevoel. Overigens wel grappig: het hoeft niet te betekenen dat je zelf enorm touchy bent.

Voor jou is de fysieke aanwezigheid van je geliefde erg belangrijk. Lange afstandsrelaties? Die zijn niets voor jou. De valkuil van deze taal is fysieke afwijzing of weinig tijd met elkaar doorbrengen, dat breekt je hart.

Cadeautjes geven en krijgen

Thuiskomen en ontdekken dat er een verse bos bloemen voor je op tafel staat: er is niets dat jou blijer maakt. Een cadeau – hoe klein ook – is voor jou het bewijs dat iemand attent is, aan jou gedacht heeft terwijl jullie niet samen waren en inspanning heeft getoond om jou blij te maken met een cadeautje.

Het gaat voor jou niet om het fysieke product (oké, soms wel), maar meer om het idee erachter. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.

Hulpvaardigheid

Naar de supermarkt gaan omdat jij een hekel hebt aan boodschappen doen, de sokken sorteren, stofzuigen, een nieuw fietsenslot voor je kopen. Het zijn allemaal uitingen van liefde van iemand die deze liefdestaal spreekt. Degene die deze taal spreekt, wil de last op de schouders van de ander lichter maken.

Hoe praktisch ook. Is iemand liever lui dan moe, komt iemand zijn beloftes niet na of worden er dingen op je afgeschoven? Dan ben je not amused.

Tijd en aandacht

Quality time at its finest, dat is wat deze taal inhoudt. Ongedeelde aandacht. Echt met zijn tweetjes en alle aandacht voor jou. Netflixen zonder telefoons in de hand, uiteten gaan zonder derden erbij, deze liefdestaal doet afleidingsmanoeuvres in de ban. Show 'em, don't tell em, dat idee.

Leuke dingen doen of diepe gesprekken voeren. Het geeft je het gevoel dat je bijzonder bent voor de ander en dat er van je wordt gehouden. Krijg je het gevoel dat iemand niet naar je luistert of geen aandacht voor heeft, dan ervaar je dat als kwetsend.

Welke van de vijf liefdestalen spreek jij? Doe de test

Heel handig (en leuk): op de website van Gary Chapman kun je een test doen en ontdekken welke liefdestaal jij spreekt. De uitslag van de test geeft aan hoe hoog je scoort op elk van de vijf liefdestalen. Maak je de test liever in het Nederlands? Gelukkig bestaat er ook een Nederlandse versie!

Meestal heb je een primaire liefdestaal en een duidelijke runner up. Je primaire liefdestaal geeft niet alleen veel inzicht in je eigen gedrag, maar ook in dat van de ander. Vaak spreken we namelijk dezelfde taal als we bij elkaar horen. Dus als jij je liefde graag uit door het geven van cadeaus, ontvang je ook graag cadeaus als teken van liefde.

Maar spreekt jouw partner de taal van hulpvaardigheid? Dan kan het zijn dat 'ie jouw uitingen van liefde niet hoort. Op die manier kan er miscommunicatie ontstaan.

En liefdestaal spreek je trouwens niet alleen in een relatie. Ook bij vrienden, familieleden of collega’s is het jouw manier van liefde en waardering ervaren. Reden genoeg om de test te maken en door te sturen naar al je geliefden!

Bron: Happinez

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden