Kerstdiner Beeld Getty Images
KerstdinerBeeld Getty Images

Single shaming is real: hoe ga je om met vervelende opmerkingen?

Mensen zijn massaal plannen aan het maken voor de welbekende kerstdiners. Het draait om gezellig samen zijn en tijd doorbrengen met je familie en geliefden. Maar wat als je dit jaar wéér zonder partner aanschuift? Er is altijd wel iemand die hier iets vervelends over zegt. Zo ga jij om met single shaming.

Single shaming is real en om irritaties te voorkomen helpen wij je met een aantal situaties.

Onzeker

Het lijkt er op dat iedereen toch elk jaar weer een mening heeft over single zijn tijdens de feestdagen. ‘Dat is ongezellig. Dat kan toch niet?’ of ‘Wanneer neem je eens iemand mee?’ Soms lijken mensen te vergeten dat je dat soort dingen in je leven niet altijd in de hand hebt. En soms ben je gewoon beter af alleen!

Volgens onderzoek van datingapp Bumble zegt meer dan 1 op de 3 millennials en Gen Z’ers dat vrienden en familie ze ooit een slecht gevoel hebben gegeven omdat ze geen relatie hebben. Dit is een van de redenen waarom 30% van de millenials en Gen Z zich onzeker voelt over het feit dat ze single zijn tijdens de feestdagen.

Kijk jij ook weer op tegen die vervelende opmerkingen?

‘Heb je nog steeds geen relatie?’

Meer mensen kiezen er nu bewust voor om single te zijn en te wachten op de juiste persoon. Laat vooral je familie en vrienden weten dat je de tijd neemt om iemand goed te leren kennen en niet overhaast een relatie in springt. Een simpel maar duidelijk antwoord.

‘Ligt het niet gewoon aan jou?’

Mocht een vriend of vriendin dit tegen jou zeggen, dan zul je je misschien nog een keer moeten afvragen of het daadwerkelijk een vriend van je is. Er is namelijk niets mis met je. Maar het is begrijpelijk dat je niet weet hoe je hierop moet reageren. Hoewel het vaak grappend wordt gezegd, kan dit heel vervelend overkomen.

Nogmaals: er is niets mis met jou. Er zijn zoveel mensen op de wereld, maar dat wil niet zeggen dat je altijd maar gemakkelijk 'de liefde van je leven’ vindt. Geef gerust aan dat het een flauwe opmerking is en dat jij gewoon meer tijd nodig hebt om je prins of prinses op het witte paard te vinden.

Om je vingers bij af te likken

Dit zijn de 5 food trends voor 2023

‘Wil je geen kinderen dan?’

Het krijgen van kinderen is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan uiteraard ook zo zijn dat je überhaupt geen kinderen wil. Het is dus een erg persoonlijke zaak en je staat in je recht om hier geen antwoord op te geven. Daarnaast kun je ook aangeven dat het niet hebben van een relatie, niet meteen betekent dat je geen kinderwens hebt.

‘Misschien moet je minder kieskeurig zijn’

Het lijkt soms alsof vrienden en familie denken dat zij alles het beste weten als het gaat om relaties. Soms zeggen ze dat je je standaarden moet verlagen. Geef vooral aan dat jij niet bereid bent om minder kritisch te zijn. Jij weet waar je behoefte aan hebt en hebt daar recht op. Je zoekt iemand die dezelfde interesses, waarden en ambities heeft als jij, in plaats van iemand te accepteren die oppervlakkige aandacht of genegenheid toont. En denk eraan: het beter is om alleen gelukkig te zijn dan ongelukkig mét iemand.

Blijf vooral lekker jezelf en laat je geen druk opleggen door een ander. De feestdagen zijn ook leuk zónder partner!

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden