Sekstherapeut geeft bloot: déze vraag krijgt ze het vaakst van vrouwen Beeld iStock
Sekstherapeut geeft bloot: déze vraag krijgt ze het vaakst van vrouwenBeeld iStock

Sekstherapeut geeft bloot: déze vraag krijgt ze het vaakst van vrouwen

Als psycho-seksueel therapeut is voor de Britse Kate Moyle (bijna) geen vraag te gek. Ze luistert al jaren naar de seksproblemen van anderen. En ze krijgt dan ook regelmatig de vraag wat precies achter die deuren wordt besproken.

Meest gestelde vraag sekstherapeut

"We hebben een aangeboren nieuwsgierigheid wanneer het over seks gaat", zegt Kate tegen het Britse Red magazine. "We zijn vooral nieuwsgierigheid naar het seksleven van anderen en wat als ‘normaal’ wordt beschouwd." De vraag die vrouwen haar dan ook het meest stellen, gaat niet over spetterende gelijktijdige orgasmes of praktische tips en tricks. Nope: de vraag die Kate het vaakst krijgt, luidt: ‘Hoe weet ik wat ik lekker vind wanneer het op seks aankomt?’

Verwarrend

Daar heeft Kate niet één pasklaar antwoord op, al weet ze wel hoe ze vrouwen de juiste richting op krijgt. "Ten eerste moet je begrijpen dat seks verwarrend kan zijn", legt Moyle uit. "Traditioneel hebben we geleerd dat seks draait om penis-vagina penetratie. Dat zet mensen die dat niet kunnen of willen buitenspel. Het sluit ook heel veel soorten seks uit."

De schaamte voorbij

Goed om te weten, maar dan nog moet je wel een vaag idee hebben van wat je fijn vindt. "Ontdekken wat je lekker vindt, komt neer op dat wat je een goed gevoel geeft en genot oplevert. Zo simpel is het. De beste seks is de seks waarbij je niet eens nadenkt. Je leeft in het moment en laat alle verwachtingen, negatieve gedachten of schaamte los."

Aangeleerd

Veel vrouwen lopen daar vast omdat dat wat ze menen lekker te vinden, aangeleerd is. Ze worden geplaagd door de gedachte dat ze ergens van moeten genieten. Kate benadrukt dat het belangrijk is dat je daarom stilstaat bij wat jíj fijn vindt. "Wees zowel fysiek als mentaal nieuwsgierig. Ontdek je lichaam en verschillende soorten van aanraking. Focus niet alleen op de gebieden die normaal gesproken in verband worden gebracht met seks. De hele huid is een erogene zone."

Lees ook Ingedut seksleven? 5 tips om het nieuw leven in te blazen

Seksuele horizon

De therapeut benadrukt dat iedereen daarin verschillend is. Alleen jij weet wat je seksueel stimuleert. Bovendien hoeft die ontdekkingstocht niet per se tussen de lakens plaats te vinden. "Lezen, luisteren en ervaringen van anderen verzamelen kan helpen om vastgeroeste ideeën over seks los te laten. Zo verbreed je je seksuele horizon ook mentaal."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

FlairiStock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden