seksdromen Beeld Getty Images
seksdromenBeeld Getty Images

Seksdromen verklaard: waarom droom je soms over seks met de bizarste mensen en dingen?

Badend in het zweet schrik je wakker. Het duurt even voor je je realiseert dat het allemaal maar een droom was. Heb je nou net echt... Nee, dat kan toch niet? Seks met je vader, seriously?!

We hebben ze allemaal weleens: bizarre dromen waarvan je totáál geen idee hebt hoe ze in je hoofd zijn gekomen. Zo ook op seksueel gebied. Gelukkig wil zo'n droom lang niet altijd zeggen dat je ook in real life dit soort lustgevoelens hebt (alsof je ook maar één milliseconde de intentie hebt gehad om daadwerkelijk met je pa tussen de lakens te duiken, ugh). Maar wat betekenen deze dromen dan wel? Therapeut Hilda Burke verklaart een aantal voorbeelden op de website Refinery29.

Seks met iemand waarvan je het niet verwacht

Ooit gedroomd dat je het bed deelde met iemand tot wie je je totaal niet aangetrokken voelt? Volgens Burke hoeft dat - gelukkig - niets met lust te maken te hebben. Handig is om jezelf eens af te vragen waar diegene voor staat in jouw leven.

'Neem bijvoorbeeld je baas. Dat kan een zelfverzekerde man zijn, die voor zichzelf opkomt en weet waar hij voor staat. Als je in je droom seks met hem hebt, zou het kunnen betekenen dat hij bepaalde eigenschappen bezit die je zelf ook wel zou willen hebben. Je zou in dat geval een deel van zijn persoonlijkheid willen hebben.'

Seks met je ouders

Waarschijnlijk is geen gedachte minder aantrekkelijk dan seks hebben met je eigen ouders. Toch kan het zijn dat je hier weleens over hebt gedroomd. Het deel van je hersenen dat normaal gesproken vertelt of iets wel of niet oké is om te denken, werkt op dat moment niet. Zo'n droom kan ook daadwerkelijk een achterliggende reden hebben.

Burke: 'Je brein probeert mogelijk aandacht te vestigen op iets wat te maken heeft met je ouders - ook als dat iets niet-seksueels is. Zou je graag closer met ze willen zijn? Misschien droom je dat nu in z'n meest intense vorm.' Ook zou het volgens de therapeut kunnen dat er juist iets in jullie relatie wordt onderdrukt. Volgens haar is het goed om eens na te gaan op welk moment je de droom had, en wat voor rol je ouders op dat moment speelden. 'Soms bedenk je dat het de dag was dat je lunch had met je moeder, en is dat alles.'

Seksueel geweld

Ook als je droomt over gewelddadige seks hoeft dat niet te betekenen dat je graag met zweepjes en handboeien aan de gang gaat. Zo'n droom heeft vaak een figuurlijke betekenis. Burke: 'Het kan betekenen dat je een vervelende gebeurtenis wil voorkomen, maar dat het je niet lukt.’ En wat als je in de droom zélf iemand seksueel mishandelt? ‘Dat kan betekenen dat je het gevoel hebt ergens controle over te hebben.’

Seks met je huisdier

Heb jij afgelopen nacht een wilde belevenis gehad met je poes (en dan niet die down under)? Tenzij je echt seksueel getinte fantasieën over dieren hebt, hoef je hier niets ernstigs achter te zoeken. 'Vaak betekent het gewoon dat dit dier veel voor jou betekent. Via een droom maken jouw hersenen dit onbewust duidelijk, op een manier die je niet verwacht,' aldus Burke. Geen zorgen dus.

Bron: Refinery29

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden