Reverse catfishing Beeld Getty Images
Reverse catfishingBeeld Getty Images

Reverse catfishing: dít is het en zo werkt het in je voordeel

Van de term ‘catfishing’ hebben we allemaal wel gehoord, maar ‘reverse catfishing’: die was voor ons nieuw. Wat houdt het in en waarom zou je het doen?

Smul jij ook zo van de MTV serie Catfish, waarin mensen zich online heel anders voordoen dan ze zijn en uiteindelijk door de mand vallen? Reverse catfishing is bijna hetzelfde: je doet je online anders voor. Maar dan niet beter, maar juist minder leuk. En dat kan dus in je voordeel werken...

Totaal niet wie je denkt

Het zal je maar overkomen: maanden- of jarenlang chat je met iemand om er vervolgens achter te komen dat diegene totaal niet lijkt op de foto's die je hebt gezien. Uiteraard draait niet alles om de buitenkant, maar kom op, liegen kan natuurlijk niet.

Reverse catfishing

Bij reverse catfishing lieg je ook een soort van, maar...meestal klaagt daar dan naderhand niemand over. Stel je eens voor: je hebt een date met iemand die leuk kan kletsen en je aan het lachen maakt. Je wist online al niet echt zeker of het je type was afgaande van de foto's en ook op het eerste gezicht vind je hem wellicht niet aantrekkelijk. Maar jeetje, in het echt blijkt je date toch wel super leuk te zijn en er ook nog beter uit te zien dan op de foto's.

Verrassing

Tadaa, dat is dus een reverse catfish. Hierbij kies je er bewust voor om mindere foto's van jezelf online te plaatsen, zodat de mensen die wel met je op date willen, al een iets minder leuke versie van jou verwachten. En dit laat dan zien dat je date dan waarschijnlijk wat minder waarde hecht aan uiterlijk. Tijdens de date kan hij of zij vallen voor je persoonlijkheid én verrast kan worden door je 'toch wel’ leuke uiterlijk.

Waarom zou je dat doen?

Volgens Maggie Vaughan, een psychotherapeute uit New York City is het de manier voor singles die altijd gematcht worden met types die vooral op uiterlijk afgaan. Die kunnen op zo'n manier deze types eruit filteren.

Maar reverse catfishing hoeft niet altijd om uiterlijk te draaien. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om andere aspecten bewust niet te noemen, zoals een goede baan of bekendheid.

Hoe dan ook, als je wilt daten met de juiste intenties, is het altijd beter om eerlijk te zijn naar elkaar. De échte jij is de beste jij.

Bron NSMBL

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden