Relationship anxiety Beeld Getty Images
Relationship anxietyBeeld Getty Images

Relationship anxiety: hoe herken je deze angstige gevoelens?

Het komt vaker voor dan je denkt: relationship anxiety. Veel mensen hebben hier last van in het beginstadium van een relatie. Lees hier hoe je het kan herkennen.

Je wilt geen negativiteit en spanning ervaren in je relatie en al helemaal niet in het begin, als je op een roze wolk hoort te zitten!

Zo herken je het

Het is soms best lastig om in een paar woorden uit te leggen wat relationship anxiety precies is. De term anxiety kan voor iedereen een andere betekenis hebben. De een heeft een nerveus of onrustig gevoel en de ander kan zelfs een angststoornis als medische diagnose krijgen. Bij relationship anxiety heb je vooral een angstig gevoel over de status van je relatie, terwijl daar niet echt een reden voor is.

Deze angst kan zich op verschillende manieren uiten.

Je maakt je zorgen

Wanneer je constant bang bent om fouten te maken in een relatie, wat kan leiden tot een breuk, dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Als jij een negatieve instelling hebt, is er minder ruimte voor leuke momenten en goede gesprekken. Het lichaam is ontworpen om negatieve emoties op te wekken als we in de buurt zijn van negativiteit. Vraag jezelf af of deze negativiteit ergens op gebaseerd is of dat je beren op de weg ziet. Het is zonde om je te laten beïnvloeden door negatieve gedachten als er geen reden voor is.

Je weet niet duidelijk wat je wilt

Ben je vaak besluiteloos en heb je snel last van angstige gedachten en gevoelens? Soms weet je echt niet wat je wilt wanneer je last hebt van deze gevoelens. Op dit soort momenten is het belangrijk om te communiceren met je partner over hoe je je voelt. Zo kan hij of zij beter begrijpen waar je mee zit of in ieder geval rekening houden met het feit dat je niet zo lekker in je vel zit. Probeer voor jezelf te relativeren wat je nodig hebt en belangrijk voor je is om je beter te voelen. Daar kan je samen met je (potentiële) partner aan werken.

Negatief zelfbeeld

Merk je dat je constant bezig bent met het pleasen van je partner? En kijk je heel erg op tegen wat de ander heeft bereikt of doet? Uiteraard wil je je van je beste kant laten zien, al helemaal als je net samen bent met iemand. Maar iedereen kampt wel met bepaalde onzekerheden en jij hebt sowieso ook kwaliteiten waar de ander van onder de indruk is. Onzekerheid is jouw zwakke punt, dus probeer hier wat mee te doen. Dit kan namelijk een reden zijn voor jouw anxiety. Jezelf altijd maar in twijfel trekken, terwijl je het allemaal prima doet.

Bron: nsmbl

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden