Relatietherapeuten leggen uit: vreemdgaan hoeft dus níet het einde van je relatie te betekenen Beeld Getty Images
Relatietherapeuten leggen uit: vreemdgaan hoeft dus níet het einde van je relatie te betekenenBeeld Getty Images

Relatietherapeuten leggen uit: vreemdgaan hoeft dus níet het einde van je relatie te betekenen

Vreemdgaan komt vaker voor dan je denkt. Een op de vier Nederlanders gaat wel eens vreemd. Maar overspel hoeft niet het einde van je relatie te betekenen.

Relatiepsycholoog Nina Oudshoorn vertelt aan NU.nl dat vreemdgaan echt niet alleen voorkomt in ongelukkige relaties, want het komt ook voor in gelukkige relaties.

Vreemdgaan

Overspel gaat vaak samen met je zelfbeeld en het beeld wat je van jezelf laat zien aan anderen. "We hebben heel veel delen in ons, maar die laten we niet allemaal zien. Dat komt mede doordat je in een bepaalde verhouding staat tot de ander, waardoor je bewust of onbewust bepaalde delen van jezelf minder naar voren laat komen", aldus Oudshoorn.

Bepaalde delen van jezelf, waarvan je niet wist dat je ze had, kunnen dan naar voren komen als je een speciaal iemand tegenkomt. "Ik denk daarom weleens dat vreemdgaan veel minder gaat over de ander, maar meer over de persoon zelf. Niet dat ik daarmee vreemdgaan wil goedpraten, maar het kan wel zorgen voor meer begrip."

Factoren die overspel vergroten

Maar binnen een relatie kunnen er ook bepaalde factoren zijn waardoor de kans op overspel groter is, volgens relatietherapeut Aerjen Tamminga. "Dan kun je denken aan niet of niet goed communiceren of niet meer toegewijd zijn aan elkaar. Werkomstandigheden, stress en hechtingsstijlen kunnen ook een rol spelen.

"Stel dat de een behoefte aan bevestiging heeft, terwijl de ander liever onafhankelijk is", dan hoeft dit nog niet te betekenen dat de relatie niet goed zit. "Maar als je bepaalde dilemma's niet bespreekbaar maakt, is de kans groter dat je daar vatbaarder voor bent als je iemand anders tegenkomt", legt Tamminga uit. Communiceren is wel echt key in een relatie.

Relatiepsycholoog Nina Oudshoorn geeft aan dat mensen zich ook bewust moeten zijn van het feit dat je partner niet altijd alles kan geven wat je wilt. "We projecteren op onze partners wie we denken te zijn en willen daarnaast allemaal gezien worden. Maar uiteraard is vreemdgaan niet de manier om ook die andere delen van jezelf te ontdekken."

Lees ook Onderzoek wijst uit: porno kijken is positief voor het seksleven van vrouwen (maar juist slecht voor mannen)

Na het vreemdgaan

Als iemand in de relatie vreemdgaat, hoeft dat niet het einde te betekenen. Als je met elkaar door wilt gaan, moet je het vertrouwen stapje voor stapje weer opbouwen.

"Dat tijd alle wonden heelt, is deels waar. Maar alleen daarmee kom je er niet. Ga ook met elkaar in gesprek en geef je partner de gelegenheid vragen te stellen. Daarmee geef je je partner de kans om te proberen te begrijpen wat je zocht in die ander."

Relatietherapeut Aerjen Tamminga geeft nog een aantal tips. Ga met elkaar het gesprek aan, maar treed niet in detail over het vreemdgaan. Houd er ook rekening mee dat het tijd kost om erachter te komen of de relatie nog potentie heeft. Zoek ook steun bij vrienden of familie of verdiep je in zelfhulpboeken. Een relatietherapeut zou ook een oplossing kunnen zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden