Oversharen Beeld Getty Images
OversharenBeeld Getty Images

Oversharen tijdens de eerste date? Dít is hoe je ermee kan stoppen

Heb je al flink wat dates achter de rug of ga je binnenkort op de eerste? Door de zenuwen kan je misschien op de eerste date iets té veel delen dan de bedoeling is. Lees hier wat tips om te voorkomen dat je meteen je hele levensverhaal en grootste demonen op tafel gooit.

Please don't overshare.

Spannende eerste date

Je hebt je date misschien ontmoet via een datingapp of diegene leren kennen op een feestje. Hoe dan ook, het is spannend om iemand dan voor het eerst een-op-een te spreken. Wat trek je aan? Casual of opgetut? Geef je je date een hand, drie zoenen of gewoon een knuffel?

Het is niet gek om een eerste date met iemand spannend te vinden, maar iedereen reageert anders in zo'n situatie. De ene persoon klapt volledig dicht, de ander begint te trillen en je hebt ook mensen die simpelweg niet kunnen stoppen met praten. Ze denken dat het beter is om gelijk álles maar te bespreken in de hoop dat er geen vervelende stiltes tussendoor ontstaan.

Balans diepgang en small talk

Een half uur geleden ging de date van start en je hebt ondertussen al je jeugdtrauma's, financiële problemen en enerverende dategeschiedenis met de persoon tegenover je gedeeld. Veel te veel persoonlijke zaken die de persoon, die je net kent, eigenlijk nog helemaal niet hoeft te weten. Herken jij je hierin?

Het kan superongemakkelijk worden wanneer je nét iets te veel vertelt, omdat de ander daar niet op gerekend heeft en soms niet weet hoe hij of zij daarop moet reageren. Ook kan het beeld van diegene over jou beïnvloed worden hierdoor.

Het is natuurlijk best lastig om een balans te vinden tussen diepgang en de saaie small talk, zoals de welbekende ‘hoe gaat het met jou?’ ‘Goed, en met jou?’ De reden dat veel mensen hier moeite mee hebben is vermoeidheid.

Vermoeidheid

Velen van ons zullen werken, sporten, hun huis moeten onderhouden én een sociaal leven lijden. Geen wonder dat we allemaal soms een beetje vermoeid zijn, maar dit kan effect hebben op jouw dateleven. Als zich veel tegenslagen voordoen in je leven kan het moeilijk zijn om met onze impulsen om te gaan en onze emoties onder controle te houden.

Je hersenen draaien overuren om die emoties te reguleren en daardoor kan het zijn dat je soms meer over jezelf verklapt dan waar je date op zit te wachten. Maar wees niet bang, er zijn manieren om hier mee te oefenen en er zo snel mogelijk mee te stoppen.

Tijdslimiet

Ben je bang dat je aan één stuk door tettert? Spreek dan een tijdslimiet met jezelf af. Dat je bijvoorbeeld maar een paar minuten achter elkaar aan het woord mag zijn. Let op het aantal slokken die je date van zijn of haar drankje heeft genomen of hoeveel bitterballen er zijn gepakt uit het schaaltje.

Liefde gaat uiteindelijk door de maag en helpt je op deze manier ook nog eens om geen hoofdspreker van het gesprek te worden.

Eerst denken, dan doen

Wees bewust van wat je wilt delen als je iemand nieuws leert kennen. Vraag jezelf af voordat je iets zegt of het informatie is wat je met de rest van de wereld wilt delen of niet. Zo ga je iets selectiever denken voordat je alles er zomaar uit floept.

Vermijd pressure

Heb je tóch te veel het achterste van je tong laten zien en heb je verteld hoe jouw laatste bedpartner was en hoeveel je afgelopen maand kwijt was aan tampons en maandverband? Raak dan niet in paniek en weet dan dat het gewoon nog goed kan komen. Herstel jezelf, maak er een grapje over en wees geïnteresseerd in de ander.

Als je vervolgens de focus op de ander legt, zal diegene gaan nadenken over hoe hij of zij zichzelf presenteert en zich niet bekommeren om jouw uitgebreide anekdotes.

Heb vooral veel plezier tijdens het daten! Daar gaat het tenslotte vooral om.

Bron nsmbl

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden