A young woman is looking at her boyfriend angrily while celebrating Christmas Beeld Getty Images
A young woman is looking at her boyfriend angrily while celebrating ChristmasBeeld Getty Images

Over deze 6 dingen maken stelletjes tijdens de feestdagen het vaakst ruzie

Merry Christmas! De tijd van gezelligheid, lekker eten en samen zijn met familie en vrienden is aangebroken. Toch wordt er tijdens de feestdagen vaak ruzie gemaakt tussen stelletjes. Experts zochten uit waar de meeste ruzies tijdens de feestdagen over gaan.

Schoonfamilie

Een beetje cliché, maar het gebeurt vaak dat iemand geen goede relatie met zijn of haar schoonfamilie heeft. Tijdens feestdagen zoals kerst komt er een grote druk op deze relaties te staan. Zelfs als je wel een goede relatie hebt met je schoonouders kan het voorkomen dat je tijdens de kerst toch spanningen of irritaties krijgt aan elkaar.

Relatietherapeut Becky Whetstone vertelt hierover aan Huffington Post: "Opmerkingen kunnen verkeerd worden opgevat en tot een grimmige sfeer leiden. Als er een nare opmerking wordt gemaakt, kom dan op voor je partner. Het is alleen maar goed om aan de ander te laten zien dat je hem of haar steunt.”

Cadeaus

Hoe leuk is het om een perfect cadeau voor je partner uit te zoeken om met kerst cadeau te doen. Helaas vallen niet altijd alle cadeaus in de smaak of krijg je een minderwaardig cadeautje of bedankje terug. Wij snappen maar al te goed dat dit kan zorgen voor een grote teleurstelling.

Psychologe Anne Crowley zegt hierover: "Misschien weet je van je partner dat die het nu eenmaal lastig vindt om cadeautjes te kopen”. Toch zou je partner wel moeten weten wat jij leuk vindt om te krijgen. Probeer je partner uit te leggen dat het jou niet alleen om het cadeau gaat, maar dat je het ziet als een teken van liefde. Misschien doet je partner dan de volgende keer iets meer zijn best.

Geld

December is een peperdure maand, dus het is best logisch dat je het samen over geld hebt. Rekeningen moeten betaald worden, maar tegelijkertijd wil juist de winkels leeg kopen voor een leuk cadeau. Maak daarom afspraken met je partner om ruzie over uitgaven te voorkomen. En houd je aan deze afspraken!

Hoge verwachtingen

Bizar, maar waar: in januari worden gemiddeld de meeste scheidingen aangevraagd. Dit kan komen doordat tijdens kerst veel van elkaar wordt verwacht. Voorkom ruzies en problemen door met elkaar te communiceren en door verwachtingen bij te stellen. Dit geldt echter niet alleen voor kerst, maar ook de rest van het jaar.

Tradities

Het kan zijn dat je partner tradities erg belangrijk vindt, maar jij echt geen zin hebt in deze verplichtingen. "Elkaars tradities niet omarmen, kan de feestdagen en relaties verpesten. Nieuwe ervaringen kunnen in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen, maar ze groeien vanzelf in emotionele waarde. Wees nieuwsgierig!", vertelt Psychotherapeut Elisabeth J. LaMotte.

Stress

Kerst brengt naast gezelligheid veel stress met zich mee. Boodschappen doen, gerechten koken en cadeautjes uitzoeken kost best wat stress. Dit kan ervoor zorgen dat je uitgeblust en vermoeid aan het kerstdiner zit. Psycholoog Alicia H. Clark adviseert daarom om de sfeer goed te houden: "Je hoéft de familie niet elk jaar bij jou thuis uit te nodigen. Het kan ook best eens bij je broer, zus, of ouders. Spreek dat duidelijk af met je partner, dat voorkomt gekibbel tijdens de feestdagen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden