Onzeker binnen je relatie? Deze signalen wijzen op een relationele angststoornis
Je bent dol op je partner en weet dat het goed zit, maar toch... als je geliefde niet binnen een uur reageert op je appje, word je onrustig. Word je genegeerd? Heb je iets verkeerds gezegd? Of misschien vind je dat je partner het wel héél vaak over die ene 'hilárische' collega heeft.
Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken?
Relationele angststoornis
Want hoe vaak praat hij eigenlijk met haar? Zou hij haar aantrekkelijk vinden? Het is normaal dat je je af en toe een beetje zorgen maakt, maar het is niet de bedoeling dat die zorgen je overnemen. Als dat het geval is, is er misschien sprake van een relationele angststoornis.
“Er is sprake van angst binnen de relatie als je je extreem veel zorgen maakt over die relatie”, zegt psychotherapeut Christine Scott-Hudson aan Bustle. Dat kunnen zorgen zijn uit het verleden die je hebt overgehouden aan een moeilijke relatie, maar ook die zich in het nu (je vreest dat je niet goed genoeg bent voor je partner) of in de toekomst (je bent bang dat hij er met zijn collega vandoor gaat) afspelen.
Zelfsabotage dus
Hoewel een officiële diagnose van dit type angst niet bestaat, zijn therapeuten zich wel degelijk bewust van deze angststoornis. Het is belangrijk om die angststoornis niet te verwarren met de spanning die je voelt aan het begin van een nieuwe relatie. Iemand is belangrijk voor je, dus je wil dat natuurlijk niet verliezen. Als de relatie niet officieel is of je twijfelt aan de gevoelens van de ander, zijn die zenuwen nog groter.
In een relatie-angststoornis voel je intense zorgen en angst over een relatie waardoor je niet meer in staat bent normaal te functioneren binnen die relatie. Het kan zo erg zijn dat zelfs als alles goed gaat, je niks anders kan dan de relatie te beëindigen. Zelfsabotage dus.
Ongezond overlevingsmechanisme
Excessief veel bevestiging nodig hebben, je niet uitspreken omdat je je partner niet tegen je in het harnas wil jagen of continu twijfelen aan de potentie van de relatie zijn allemaal gedragsvormen waarmee je een relatie saboteert. Allemaal komen ze voort uit een diepe angst. Als je merkt dat je zorgen uitgroeien tot een verlammende angst en je daardoor nooit relaxt bent in je relatie is het tijd om professionele hulp te zoeken.
Zo'n relationele angststoornis komt vaak voort uit trauma, afhankelijkheid en/of een laag zelfbeeld. Als je ooit in de steek gelaten bent door een ouder, is de kans aanwezig dat je ook bang bent dat je partner je verlaat. Als je ooit bedrogen bent, is de kans groot dat je bang bent dat een nieuwe partner je ook bedriegt. Wat dan gebeurt is dat de relatie een ongezond overlevingsmechanisme wordt. Zoals een alcoholverslaafde drank nodig heeft of een shopaholic onnodige aankopen doet om een stemming onder controle te houden, zo leun jij op je relatie. Als er geen wolkje aan de lucht is, voelt het alsof je alles onder controle hebt.
Onverwerkte emoties
Van zo'n angst ben je niet van de een op andere dag af. Er is erkenning en geduld voor nodig. Je bewust zijn van een ongezond patroon is de eerste stap. Als je je veilig voelt bij je partner kun je je gevoelens delen. Onverwerkte emoties worden nog groter als je er niet over praat, dus communicatie is cruciaal. Zelfs in een fijne relatie kunnen onverwerkte trauma's de relatie dwarsbomen als je niet uit oud gedrag stapt. Door zoveel mogelijk in het nu te leven, voorkom je dat je angst met je aan de loop gaat.
Wacht een kwartier voordat je je partner meerdere bezorgde appjes achter elkaar stuurt. Ga een stuk wandelen. Affirmaties als 'ik ben veilig' en 'ik houd van mezelf' kunnen ook helpen. Therapie kan je ook helpen. Met een therapeut kun je eventuele trauma's verwerken en ontdekken hoe je voorkomt dat je destructief gedrag in de toekomst voorkomt.
Bron: Bustle