Dit zegt het aantal jaar dat koppels bij elkaar zijn over hun huwelijk Beeld Getty Images
Dit zegt het aantal jaar dat koppels bij elkaar zijn over hun huwelijkBeeld Getty Images

Love is in the air: dit zegt het aantal jaar dat koppels bij elkaar zijn over hun huwelijk

Voor altijd bij elkaar blijven en nog lang en gelukkig leven: dat is het idee dat je hebt als je net verliefd bent. Dat de eerste maanden van verliefdheid nooit meer overtroffen kunnen worden, is ook iets waar je snel vanuit gaat. Echter blijkt uit onderzoek dat je juist pas na vele jaren samen je gelukkigste moment met je partner gaat ervaren.

Als je zeven jaar samen bent met je partner lijkt dit al heel wat en ben je waarschijnlijk al helemaal tevreden. Maar volgens onderzoek heeft je relatie dan het toppunt nog niet behaald. Voor dat punt moet je nog zo’n dertien jaar geduld hebben!

Gemoedstoestand in een huwelijk

Bijna elke relatie kent wel zijn hoogte- en dieptepunten. Ook een huwelijk is soms vallen en opstaan. Het vallen en opstaan, geduld en volhouden wordt beloond, dit blijkt uit een studie van twee Amerikaanse universiteiten. Meer dan tweeduizend echtparen hebben hun steentje bijgedragen aan dit onderzoek. Hieruit bleek dat in de eerste twintig jaar van een huwelijk de tevredenheid over de ander verminderde door de jaren heen.

Na die twintig jaar steeg het geluk gelukkig wel weer, waardoor de koppels op dat moment op hun gelukkigst zijn. Zoals de eerste verliefdheid, zo voelde de relaties weer en voor sommige deelnemers gold dat ze zich zelfs nóg gelukkiger voelden dan aan het begin van hun huwelijk.

Positieve toekomst voor huwelijken

In de meeste aanhoudende relaties worden de verwachtingen steeds positiever. Mensen hebben er vertrouwen in dat de tijd zorgt voor diepere niveaus van waardering, nabijheid en tevredenheid.

Het onderzoek wees ook uit dat als de koppels goed met elkaar communiceren, dat de onenigheid minder wordt en dat ze zich gelukkiger voelen. Standhouden blijkt dus erg van belang te zijn wanneer je al twintig jaar huwelijk hebt gehaald of als je nog even moet wachten.

Bron: Margriet

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden