Laag libido vrouw in ondergoed Beeld Getty Images
Laag libido vrouw in ondergoedBeeld Getty Images

Laag libido? Dit kan de oorzaak zijn én dit kun je eraan doen

Een laag libido is niks om je voor te schamen. Je seksdrive fluctueert namelijk. Op sommige dagen hebben we behoefte aan een stevige vrijpartij en op andere dagen willen we he-le-maal geen lichamelijk contact. Maar hoe komt dat? En wat kan je doen om je libido een beetje op te krikken — mits je dit wil.

Het is dus volkomen normaal om een tijdje geen zin te hebben in seks.

Vier redenen

Er zijn verschillende redenen waarom je libido (soms) wat lager is. Sekstherapeut Danielle Bennett praat erover met Cosmopolitan. “Er zijn vier ‘hoofdgebieden’ die er voor kunnen zorgen dat je een laag libido hebt. Namelijk: je lichaam, je hormonen, je brein en je relatie.”

Danielle raadt aan om eerst even langs de huisarts te gaan. Die kan door middel van een bloedonderzoek kijken of het aan je schildklier ligt. De huisarts kan ook kijken naar de verschillende bijwerkingen van de medicatie die je slikt — waaronder de anticonceptiepil. Ten slotte kan de arts checken of je last hebt van vaginale droogheid.

Zelfontdekking

Komt er niets uit het medisch onderzoek? Dan is het tijd voor wat zelfontdekking en een goede dosis selfcare. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Als je veel stress ervaart of minder goed slaapt, heb je minder vaak zin in seks. Zorg er daarom voor dat je regelmatig eet, op tijd naar bed gaat en tijd vrijmaakt voor je creatieve hobby's. Minder alcohol drinken, schijnt ook te helpen.

Ook belangrijk: plan een avondje in waarbij je je lichaam opnieuw ‘ontdekt’. Danielle raadt aan om self focus oefeningen te doen. Dit zijn oefeningen waarbij je je lichaam aanraakt op een niet-seksuele manier. Ga lekker in bed liggen, doe het licht uit, en focus je op de verschillende lichaamsdelen. Misschien voelt het enorm fijn om je benen aan te raken of kom je erachter dat je gek bent op je buik.

Als je een relatie hebt, kan het inplannen van seks ook helpen volgens Danielle. Niet spontaan, maar ja, als het werkt? Ze zegt: “Kies een dag en een tijdstip voor een vrijpartij. Bijvoorbeeld het tijdstip waarop je normaal gesproken naar bed zou gaan. Of nét daarvoor.”

Mentale gezondheid en libido

Soms moeten we wat dieper graven om tot de kern te komen. Je mentale gezondheid kan ook invloed hebben op je seksleven. Uit onderzoek is gebleken dat een depressie kan leiden tot minder zin in seks en dat seksgerelateerde trauma's iemands relatie met seks en intimiteit enorm kan veranderen. Iemand die een trauma heeft opgelopen, kampt vaak met PTSS (posttraumatische stresstoornis). En dat kan zonder dat je het doorhebt.

“Wanneer die persoon aan seks denkt, of seksuele handelingen verricht, kan diegene getriggerd raken. Hierdoor heb je een negatieve reactie op alles omtrent seks en intimiteit”, vertelt Danielle. Therapie kan hiervoor een oplossing zijn. Mits je daar klaar voor bent, natuurlijk. Het verwerken van een traumatische ervaring kan veel tijd kosten. Wees daarom een beetje lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om dit te verwerken.

Bron: Cosmopolitan

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden