Depressed woman in bed with hands on face Beeld Getty Images
Depressed woman in bed with hands on faceBeeld Getty Images

Is je gebroken hart meer dan een 'gewoon' gebroken hart? Dit zijn de 5 symptomen

Een break-up is nooit makkelijk, zeker als het niet jouw keuze was. Het is dan ook hartstikke normaal en logisch dat je een tijdje een gebroken hart hebt, maar wat als het meer wordt dan dat? En hoe kom je daar achter?

Een gebroken hart is voor iedereen anders, want het is een vorm van rouwen, vertelt mental health counselor Brennan C. Mallonee aan Bustle. "Het gaat niet alleen om het verlies van een partner, ook het verlies van de dromen en toekomst." Veel van de symptomen van een gebroken hart symptomen overlappen met andere mentale problemen. "Voor mensen die een depressie hebben gehad of daar gevoelig voor zijn, kan een gebroken hart een terugval triggeren."

Symptomen dat je gebroken hart meer is dan een gebroken hart

1. Slapeloze nachten blijven

Het is logisch dat je de eerste nachten na een break-up niet lekker slaapt. Zéker als je jouw bed met je ex-partner deelde. Maar als je al een tijd nog steeds niet kunt slapen, kan er meer aan de hand zijn. Neem je slaaphygiëne serieus en zoek eventueel hulp als het echt te lang duurt. En onthoud: een goede nachtrust ligt aan de basis van je algehele gezondheid. Als je beter slaapt, voel je je ook beter.

2. Een nieuwe routine opbouwen lukt niet

Natuurlijk moet je jouw eigen leven weer opbouwen als je verkering uit is. Logisch dat je daar in het begin moeite mee hebt. Maar na een tijdje zou je langzaamaan toch weer een eigen ritme moeten hebben. Als je daar moeite mee hebt, kan een professional je erbij helpen.

Lees ook: Volgens de wetenschap is dít de beste manier om over een break-up te komen

3. Je voelt je fysiek niet oké

Het is normaal dat je je na een break-up fysiek niet goed voelt: je lichaam reageert op de stress. Dat kan zelfs leiden tot hoofdpijn, diaree, misselijkheid en slapeloosheid. Maar als de gevoelens in je lijf blijven of het erger wordt in plaats van minder, kan het zijn dat je meer hulp nodig hebt dan je nu krijgt. Je fysieke en mentale gezondheid zijn meer aan elkaar gelinkt dan je misschien denkt.

4. Verdoofd op je werk

Een van de ergste dingen na een relatiebreuk: naar je werk gaan en doen alsof er niets aan de hand is. Natuurlijk is dat de eerste paar keer vreselijk lastig, maar dat gaat beter. Is dat niet zo en blijf je moeite houden met je concentreren of last houden van het verdoofde gevoel? Dan is het ook wijsheid hulp in te schakelen.

5. Je hebt moeite met grenzen stellen naar je ex

Het afsluiten van je vorige relatie en nieuwe grenzen stellen, zijn twee van de moeilijkste dingen. Als je nachtelijke Instagram stalksessies een obsessie worden en je er niet mee kunt stoppen, schakel dan hulp in. Het afsluiten van de Instagrampagina én jullie relatie is echt het allerbeste wat je kunt doen – zo ga je de toekomst tegemoet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden