Vriendengroep Beeld Getty Images
VriendengroepBeeld Getty Images

Huh, wat? Heb je een scharrel, een kwarrel of toch een eventuela?

Jongere generaties weten iedere keer weer een compleet nieuw vocabulaire te ontwikkelen. Ook in de datingwereld heeft de jongere generatie bijzondere eigen termen voor verschillende stadia van het daten en relaties.

Lees hier door welke stadia je allemaal gaat voordat je bij een uiteindelijke relatie terecht komt.

Soorten ‘relaties’

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je praat met je ouders over de mensen waar je mee hebt gedatet. Maandenlang spreek je met een persoon af en je ouders vragen je of je ondertussen al een relatie hebt. Kans is groot dat je nee zegt en het een eventuela noemt. Maar wát is dat nou eigenlijk? En wat betekent een prela of een kwarrel eigenlijk? Flair legt het uit!

One-Night Stand

De kans dat je deze term al eens hebt gehoord is erg aannemelijk: de One-Night Stand. Je vindt iemand wel leuk of aantrekkelijk, maar wil eigenlijk niet meer dan een wild avondje stoom afblazen. Het innerlijk doet er in de meeste gevallen vrij weinig toe.

Het kan zijn dat je kortstondige bedpartner de volgende ochtend nog een ontbijtje voor je maakt en daarna houden jullie het vaak voor gezien. Je kan het eigenlijk geen relatiestadium noemen, want er komt geen connectie of verdere relatie bij kijken. Geen schoonouders, geen exclusiviteit. Het gaat puur om de seks.

Friends With Benefits

Bij deze vorm gaat het vaak niet alleen om het uiterlijk. Je bent tot op zekere hoogte ook vrienden met elkaar. Je voert gesprekken met elkaar, kent elkaar vaak al langer en wat beter. Je ziet elkaar ook regelmatiger dan simpelweg met een eenmalige wip. Deze vorm kan heel ingewikkeld zijn, aangezien je elkaar wel vaker ziet, een vriendschap opbouwt en toch ook erg intiem bent.

Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken en wanneer een van de twee gevoelens krijgt dit ook echt uit te spreken. Een vriend met benefits is dus geen relatiemateriaal.

Twarrel

Een twarrel is een twijfelscharrel waar je wel potentie in ziet, maar je twijfelt of je echt iets met diegene kan en wil. Wat denkt de ander over mij? Zit er eigenlijk wel wat in, is het relatie waardig? Het is in deze situatie belangrijk om het gesprek aan te gaan. Wat wilt de ander? Zit er meer achter dan alleen seks? Als je elkaar vaker gaat zien, kan het zijn dat de relatiestadia verschuift naar scharrel. Maar kort door de bocht: nog geen relatiemateriaal.

Scharrel

Het contact tussen jullie twee loopt goed. Jullie hebben interesse in elkaar en chillen geregeld samen. Het is een soort van Friends With Benefits, maar jullie zijn wel aan het daten om te kijken of er een serieuze relatie in zit. Jullie intenties zijn vaak uitgesproken, dus jullie weten waar jullie staan.

Kwarrel

Het is in principe niet een enorm verschil, maar na de scharrel ga je door naar de kwarrel. Je krijgt steeds diepere en serieuzere gesprekken en naast dat jullie misschien ook al het bed delen, kun je met problemen ook al echt je ei bij diegene kwijt.

Eventuela

Er zit verandering in de relatie. Waar gaat dit heen? Wil je 'verkering’ of stel je die gedachten liever nog even uit? Tijd om meer goeie gesprekken aan te gaan en wat te ondernemen om de relatietest aan te gaan.

Ga er op uit en doe leuke dingen samen. Kijk of het echt een match is. Misschien heb je wel je potentiële schoonouders al ontmoet, maar kans is groot dat je ook dat nog even uitgesteld hebt.

Prela

De prela, je weet praktisch zeker dat dit hem wordt. Je vrienden en familie hebben je potentiële partner al een paar keer mogen ontmoeten. Casual jezelf hier uitwerken gaat niet meer. Jullie zijn al exclusief, hebben een goede connectie en je voelt al vlinders. Heb je voldoende tijd voor elkaar en zie je dit wel zitten voor lange termijn? Dan kan dit doorgaan naar een échte relatie.

Rela

We zijn aangekomen bij de laatste en vaak ook het leukste stadium. Je kan uiteraard later nog kiezen om te trouwen, maar als student zijnde zit je daar natuurlijk nu nog niet op te wachten.

Jullie kunnen nu in ieder geval een officiële datum plakken aan jullie relatie! Nu is het moment aangekomen dat je echt exclusief bent en volledig focust op elkaar. Je gaat samen naar sociale gelegenheden, denk aan verjaardagen, feestjes en uitgaan. Zorg er wel voor dat je elkaar de ruimte geeft waar nodig.

Bron studentenwoordenboek

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden