Hoera: seksspeeltjes worden steeds inclusiever Beeld a
Hoera: seksspeeltjes worden steeds inclusieverBeeld a

Hoera: seksspeeltjes worden steeds inclusiever

Geil goed nieuws! De markt voor seksspeeltjes wordt steeds inclusiever en daar worden wij héél blij van. Gelukkig liggen er niet alleen meer gigantische dildo's in de seksshop. Er zijn ook steeds meer toys voor transgender en intersekse personen te vinden. Zo is er écht voor ieder wat wils.

Het thema van aankomende Pride Amsterdam, ‘My gender, my pride’, heeft ook een sterke betrekking tot transgender, intersekse en queer personen, vertelt Fayaaz Joemmanbaks, onderzoeker bij Rutgers expertisecentrum seksualiteit. Joemmanbaks ziet dat de aandacht in media en maatschappij de laatste jaren is verschoven. Aanvankelijk lag de focus op gays en bi’s, tegenwoordig zijn daar ook transgender, queer en intersekse personen bij gekomen.

“De markten gaan daarin mee.” Dat is mooi, want er valt nog een wereld te winnen. Voor acceptatie en vooral ook zelfacceptatie helpt het volgens Joemmanbaks enorm als de maatschappij eenzijdige, binaire normen rond genderidentiteit loslaat.

Goed seksleven voor iedereen

Erotiekgigant EasyToys pleit al jaren voor een goed seksleven voor iedereen, ongeacht gender of seksuele geaardheid. Het bedrijf ziet daarin een voortrekkersrol weggelegd voor zichzelf. “Je ziet de seksspeeltjes de afgelopen jaren genderneutraler worden – Sextoys zijn niet langer een kopie van een geslachtsdeel – en er verschijnen producten voor elke partner, elke samenstelling en elke vorm van stimulatie”, vertelt Megan Smit, productspecialist bij EasyToys.

Seksspeeltjes kunnen volgens haar een belangrijke rol spelen bij zelfacceptatie in termen van seksualiteitsbeleving. “Ik zie met plezier dat mensen bij ons steeds specifiekere wensen durven aan te geven, waardoor wij ook beter in staat zijn om voor iedereen een passend product te ontwikkelen.”

Lees ook Vrouwen en klaarkomen: waarom het ‘met jezelf’ 10 keer sneller lukt dan met een partner

Diverse seksspeeltjes

Steeds meer merken ontwikkelen diversere toys. Volgens Smit kijken steeds meer fabrikanten dus naar de doelgroep van transgender personen. “Daar wordt veel research naar gedaan. Onder trans vrouwen die in transitie zijn en een geslachtsveranderende operatie hebben gehad, is bijvoorbeeld grote behoefte aan een ander soort dilatorset. Dat is een set van dildo’s van verschillende lengtes en diktes die transvrouwen na hun operatie mee naar huis krijgen om hun vagina te laten wennen aan penetratie.

De set die vanuit het ziekenhuis wordt meegegeven bestaat dikwijls uit stalen producten met een nogal medische uitstraling die niet heel aangenaam zijn in het gebruik, laat staan erg opwindend. Wij zijn druk bezig om te kijken hoe we deze en andere producten aantrekkelijker kunnen maken. Het is wel zo fijn dat je ook gewoon zín hebt om zo’n set te gebruiken en dat het niet alleen een noodzaak is.”

Ook voor trans mannen worden steeds meer speciale masturbatiespeeltjes ontwikkeld, vertelt Smit. “Het standaardformaat is vaak nog te groot, een kleiner of opener ontwerp sluit veel beter bij deze doelgroep aan.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Unsplash

Evelien de Vriesa

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden