Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van een scheiding of break-up Beeld Unsplash
Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van een scheiding of break-upBeeld Unsplash

Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van een scheiding of break-up

Hoeveel liefde er aan het begin van een relatie ook is, de koek kan op een gegeven moment op raken. Terwijl bij sommige stellen een break-up of scheiding al op de loer ligt, kan het bij andere koppels daarentegen compleet uit de lucht komen vallen. Wáárom is het over, vraag je je dan waarschijnlijk af. Deense onderzoekers moeten hetzelfde gedacht hebben en hebben uitgezocht wat de meest voorkomende oorzaken zijn.

Oorzaken scheiding

Volgens de knappe koppen van de Universiteit van Kopenhagen zijn geld en bedrog nog altijd veel voorkomende oorzaken van een scheiding. Maar uit hun onderzoek - waarvoor 2.371 mensen werden ondervraagd - blijkt daarnaast dat een breuk de afgelopen jaren ook steeds vaker gepaard gaat met emotionele of psychologische redenen.

Waarom de meeste koppels uit elkaar gaan volgens het onderzoek? Onderstaande punten ontdekte het onderzoeksteam:

1. Gebrek aan intimiteit

Stip op nummer één! Bijna de helft, maar liefst 47% van de deelnemers, gaat uit elkaar omdat ze geen gevoelens meer hebben voor elkaar. En bij gebrek aan gevoel is er geen of nauwelijks intimiteit.

2. Communicatie struggles

Communicatie wordt vaak gezien als één van de belangrijkste bouwstenen van een goede relatie. Het is dan ook geen verrassing dat slechte communicatie door 44% (lees: nooit aanhoren, luisteren én nooit praten) wordt aangehaald als geldige reden om te scheiden.

3. Gebrek aan empathie, respect en/of vertrouwen

Bij gebrek aan respect, vertrouwen en empathie, voel je je onbegrepen. En ongehoord! Dat ‘teamgevoel’ is weg. Als een partner het gevoel heeft dat één (of meerdere) ervan ontbreekt, kan dat het einde betekenen van een huwelijk.

Lees ook Wedding season: zo veel geld geef je cadeau bij een bruiloft

4. Koppels leven langs elkaar heen

En groeien – uiteindelijk – uit elkaar. Voor een goede, langdurige relatie moet je werken, sterker nog: hard werken. En tijd voor elkaar vrij maken. Het liefst op (vaste) regelmatige basis. Denk aan een wekelijkse date night. Of een maandelijks weekendje weg. Even samen unwinden. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat je elkaar letterlijk een figuurlijk uit het oog verliest.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Unsplash

FlairUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden