communicatie relatie Beeld Getty Images
communicatie relatieBeeld Getty Images

Dít is waarom communiceren met je partner zo belangrijk is volgens experts

We weten het allemaal: communication is key in een relatie. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je doen als communiceren met je partner niet goed gaat? Onze sex-experts, De Seksuologen met Twee, geven antwoord op prangende (seks)vragen.

Want ja, communicatie is hét glijmiddel van je relatie en dus super belangrijk. Anne en Leila, de Seksuologen met Twee, vertellen je waarom.

“Communicatie is niet alleen belangrijk in een liefdesrelatie, maar ook in vriendschappen. Het is belangrijk om elkaar echt te begrijpen en op een constructieve manier aan te geven wat je bijvoorbeeld wel of niet fijn vindt. Als je goed kan communiceren zal dit zorgen voor minder conflicten en meer steun. Dit zijn dingen die goed zijn voor je relatie en automatische een positieve invloed hebben”, leggen de seksuologen uit.

Grootste communicatieproblemen

Wat zijn de grootste communicatieproblemen die stellen hebben? “Een van de grootste problemen is het niet communiceren met elkaar en denken dat de ander wel weet wat je denkt. Op de een of andere manier is er een gedachte dat, als je elkaar goed genoeg kent, je aan 1 woord genoeg hebt. Dit klinkt allemaal erg romantisch, maar is in veel gevallen niet zo. Beide ben je een individu met eigen gedachtes en denkpatronen. Ook al ken je iemand door en door, je kunt niet in elkaars hoofd kijken.”

“Toch denken denken veel stellen dit wel te kunnen en dat zorgt voor conflicten. Als je bijvoorbeeld vraagt: ‘Wat wil je eten?’ en de ander zegt ‘maakt niet uit’. Dan kom je misschien thuis met pasta terwijl de ander liever stamppot wilde. Dit zijn kleine voorbeelden die dagelijks voor kunnen komen en die laat zien dat je niet in het hoofd van de ander kunt kijken.”

Beter communiceren is dus echt cruciaal als je irritaties en conflicten wil voorkomen.

Praten over seks en intimiteit

Praten over seks en intimiteit kan best lastig zijn. Hoe zorg je ervoor dat een gesprek hierover niet ongemakkelijk wordt en dat je je beiden vrij voelt om te zeggen wat je vindt?

“Wij adviseren altijd om in de communicatie over deze onderwerpen niet meteen over jullie seksleven te beginnen. De meesten van ons leren hier niet goed over te praten en het is dus belangrijk dit stap voor stap op te bouwen. Zo kun je beginnen met een onderwerp waar je eens over hebt gelezen en het daar over hebben.” Oefening baart kunst!

“Het kan ook helpen samen bijvoorbeeld een docu te kijken over seksualiteit en daar een gesprek over te voeren. Het belangrijkste is dat jullie elkaar niet gaan veroordelen, maar dat je over deze onderwerpen gaat praten net zoals je over het weer kunt praten.”

Andere communicatiestijlen

Hebben jij en je partner een hele andere manier van communiceren? Is de een heel direct, terwijl de ander diens gevoelens meer voor zich houdt? Dat hoeft gelukkig helemaal geen issue te zijn, aldus de seksuologen.

“Wanneer je ervan op de hoogte bent dat je partner op een andere manier communiceert, hoeft dit geen probleem te zijn. Dat je dit van elkaar weet helpt al om meer inzicht te krijgen. Praat erover en zoek samen een middenweg. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de een, wanneer er iets serieuzer besproken moet worden, dit opschrijft, terwijl de ander het uitspreekt als dat beter bij deze persoon past. Niemand heeft exact dezelfde manier van communiceren en dat is oké. Wanneer je dit weet, kun je er ook beide rekening mee houden.”

Als je partner niet wil praten over seks

Niet iedereen vindt het prettig om over seks te praten. Maar hoe los je het op als je partner niet open staat voor gesprekken over jullie seksleven? “Het is belangrijk om te ontdekken waarom de ander dit zo vervelend vindt. Het zou kunnen dat de gesprekken over seks net op momenten plaatsvinden die voor de ander ongemakkelijk zijn. Vaak zien we dat er over seks gecommuniceerd wordt direct na de seks. Dit is eigenlijk erg onhandig, omdat het dan eerder kan voelen als een feedback ronde dan een goed gesprek.”

“Ook is het belangrijk, zoals eerder aangeven, dat je de onderwerpen niet direct op jezelf of je partner betrekt. Als het over seksuele onderwerpen gaat blijkt dat we dit vaak lastig vinden. We moeten leren dat als iemand over bijvoorbeeld anale seks praat, dit niet direct betekent dat die ander dit wilt gaan doen of al doet. Het kan ook zijn dat iemand hier iets over gelezen heeft en zich afvraagt of de ander hier al eens over nagedacht heeft.”

Nog een laatste tip van de Seksuologen met Twee: “Probeer de ander niet te dwingen om over de onderwerpen te communiceren, maar probeer een andere manier te vinden hoe je het hierover kunt hebben.”

Let's talk about sex, baby!

Anne en Leila zijn allebei twee Msc. seksuologen en Flairs experts op het gebied van seks en liefde. Ze schreven samen het boek Taboek, waarin ze praten over alles rondom seksualiteit, intimiteit en relaties. Volg ze op Instagram @seksuologenmettwee.

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden