Controleer je partner op vreemdgaan Beeld
Controleer je partner op vreemdgaan

Controleer je partner op vreemdgaan

Je weet bijna zeker dat je vriend het buiten de deur zoekt, maar hij zweert dat het niet zo is en noemt je paranoia. Wat moet je dan? Controleer je partner op vreemdgaan, aldus journalist en bedrogen vrouw Suus Ruis. Als je eenmaal begint is er geen stoppen aan.

Volgens relatietherapeut Marcelino Lopez hebben meer mensen daar last van. “Wanneer je eenmaal begonnen bent met het controleren van je partner op vreemdgaan, kan dat verslavend werken. Want áls je al gerustgesteld bent, is dat waarschijnlijk maar tijdelijk. Grote kans dat je twee weken later weer gaat speuren.” Of het goed is voor je relatie, is maar de vraag. Het is hoe dan ook altijd een schending van iemands privacy. Toch begrijpt Lopez wel waar die neiging vandaan komt. “Als je serieuze twijfels hebt over je man – objectief gerechtvaardigd wantrouwen dus, omdat hij zich vreemd, verdacht of stiekem gedraagt – en zelfs jullie directe communicatie je niet geruststelt, dan ga je andere manieren zoeken om te checken of je hem wel of niet kunt vertrouwen. Ik zou dat zelf mogelijk ook doen.”

Strafbaar!

Juridisch gezien is het op het randje. In Nederland bestaat sinds de negentiende eeuw het grondwettelijk briefgeheim: de post van een ander lezen, is strafbaar. Het kabinet onderzoekt sinds 2012 de mogelijkheden om óók social media-berichten, e-mails en sms’jes hieronder te laten vallen. Wat betekent dat je binnenkort zomaar door je overspelige ex voor de rechter gesleept kunt worden. Natuurlijk kleven er meer nadelen aan het bespioneren van je vriend of man: als je al een beetje achterdochtig of onzeker bent, kun je véél meer achter een sms’je zoeken dan er misschien is. Bovendien: een grapje is snel gemaakt en wanneer is een grap te flirterig? Dat is heel persoonlijk. Daarnaast mis je meestal de context en kun je – tenzij de tekst echt helemaal niets aan de verbeelding overlaat – moeilijk tegen je vent zeggen dat je een whatsapp’je hebt gezien dat je dubieus vindt.

Controleer jij je partner op vreemdgaan?

Voor Loretta (27), is dat reden om een nieuwe partner nooit meer te controleren. “Ik heb mijn lesje geleerd. Mijn ex-vriend vertrouwde ik niet helemaal, dus checkte ik geregeld zijn sms’jes en Whatsapp-berichten. Heel lang zag ik niets spannends, totdat ik uiteindelijk een sms vond van een vrouw die mijn toenmalige vriend bedankte voor de fijne nacht. Mijn vermoedens werden dus bevestigd. Toch zou ik er nu nooit meer voor kiezen om mijn partner te controleren op vreemdgaan. Ik zou gewoon recht op de man af vragen of hij vreemdgaat. Want zelfs toen ik in eerste instantie geen sms’jes vond, verdween mijn wantrouwen niet. Wat heeft dat checken dan voor zin? Aan iemands gezicht kun je meteen aflezen of hij een slecht geweten heeft.”

Lees ook: relatiedilemma: check je zijn telefoon wel of niet?

Dit artikel is eerder verschenen in de Viva.

Door: Suus Ruis

Flair Redactie

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden