5 tips om de band met je zus te versterken
Familie heb je niet te kiezen, die krijg je gewoon. Toch vinden velen dat een goede band met het gezin ontzettend belangrijk is. Maar kan het best zijn dat, ondanks dat jullie dezelfde opvoeding kregen, je zus en jij als dag en nacht verschillen. Dat kan perfect matchen, maar soms kan je elkaar ook écht in de haren vliegen. Hier wat tips om de zussenband te versterken.
De band die je met je zus hebt is anders dan die met vriendinnen. Soms is-ie sterker, maar in sommige gevallen juist lastiger. Doordat je samen opgroeide zijn er dus ook talloze patronen die erin zijn gesleten.
1. Met wie heb je (echt) iets te schaften?
Zijn er nog dingen die in je kindertijd gebeurden waar je -met terugwerkende kracht- nog boos over bent? Ga dan goed bij jezelf na waar die schuld ligt. Is dat echt je zus, is dat een andere broer of zus, of je ouders of een vriendinnetje van toen? Het gevaar is namelijk om alles (onterecht) bij je zus neer te leggen als de band al minder goed is.
2. Nu is nu
Probeer je zus in het licht van nu te zien. Wat ze vroeger allemaal gedaan ligt in het verleden. Ze is veranderd, net zoals jij. Probeer dus met een frisse blik naar haar te kijken en benader haar alsof ze een vriendin is. Je hebt best kans dat er veel frustraties wegvallen als je loslaat wie je zus ooit was.
3. Accepteer dat het niet is zoals je wilt
Misschien heb je een bepaald beeld bij hoe jij en je zus met elkaar om moeten gaan. Bijvoorbeeld dat jullie alles met elkaar moeten delen, dat zij zou jou helemaal moet begrijpen (want als zij dat al niet kan, wie dan wel?) en ze eigenlijk gewoon jouw beste vriendin moet zijn.
Probeer te accepteren zoals het nu is. Misschien betekent dat dat jullie alleen over koetjes en kalfjes praten. Of dat je niet veel van haar hoeft te verwachten. Als je loslaat wat zij precies voor jou moet zijn, maar accepteert wat ze nu is, dan zal dat in ieder geval het contact wat makkelijker worden. Zij zal namelijk (onbewust) ook van jou voelen dat je dingen van haar verwacht die ze niet waar kan maken voor jou. Als jij dat loslaat, zal zij zich ook vrijer voelen. Stel je voor dat je zus een schoenenzaak heeft met prachtige schoenen. Jij komt er als klant steeds vragen om een tas. Een tas kan ze je niet bieden, maar wél een heleboel schoenen. Probeer je eens voor te stellen hoe het voor je zus moet zijn als jij dan als 'klant' steeds stoïcijns (en geïrriteerd) om een tas blijft vragen. Misschien wordt de band dus anders dan je voor ogen had, maar wel beter dan-ie nu is.
Lees ook 22 dingen die je ontdekt als je tweede kind is geboren
4. Zeg het magische woord wat vaker
Sorry zeggen kan moeilijk zijn, zeker als patronen teruggaan naar je jeugd. Doorbreek dat door je te herinneren dat jullie nu beiden volwassen zijn. Probeer je in te leven in je zus, en benoem dat je haar kant ook ziet. Want wat is nu belangrijker? Dat je gelijk hebt, of dat jullie je in elkaar kunnen inleven?
5. Bejubel wat je hebt
Los van dat jullie elkaar soms achter het behang kunnen plakken en ze soms helemaal niet is wie jij wilt dat ze is, sta er ook soms even bij stil hoe fijn het is om een zus te hebben. Want ook als jullie niet op zulke goede voet staan: er is niemand anders (ervan uitgaande dat zij je enige zus of broer is) die weet hoe het vroeger was. Er is niemand tegen wie je uit kunt vallen en daarna weer over over het weer te praten. En heel waarschijnlijk staat ze, als the shit hits the fan, wel voor je klaar om je te helpen.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Psychologiemagazine.nl | Beeld: Getty Images