Saakje de Vos #lovemylijf Beeld Yara Brouwer
Saakje de Vos #lovemylijfBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

#LOVEMYLIJF: ‘Schoonheidsidealen zijn ooit ook gewoon maar door iemand verzonnen’

Elke week showt een lezeres haar lijf en vertelt ze waar ze blij én minder blij mee is.

Saakje de Vos (34) is body positivity-activist en schrijver

Lengte 1.73

Gewicht rond de 80 kilo

Waarom in Flair?

“Op social media is alles gefilterd, en dat is niet de realiteit. Net als veel mensen heb ik heb een vetrol, een slechte huid en ben ik te stevig, maar dat is ook normaal. Ik hoop dat mensen zich goed voelen bij het zien van mijn foto’s. Dat ze herkenning zien.

Weten dat ze er mogen zijn, ondanks dat ze misschien niet voldoen aan een schoonheidsideaal. Straks zijn we allemaal tachtig en gerimpeld en balen we ons op sterfbed dat we ons zo druk hebben gemaakt om een ons buikje.”

Gezicht en haar

“Ik heb PCOS, een hormonale aandoening die mijn huid verstoort waardoor ik gezichtsacne heb. Ja, daar heb ik van gebaald, tot ik me realiseerde dat mijn waarde niet afhangt van een pukkeltje hier of daar. In juni 2021 heb ik mijn haar eraf geschoren, omdat ik na jarenlang verven mijn eigen kleur weer wilde zien. Dat voelde heel bevrijdend. Het groeit heel snel want het valt nu alweer over mijn schouders.”

Borsten

“Voorheen was ik altijd slank, size zero, maar ben inmiddels volslank omdat ik ging samenwonen. Food is my religion. Maar ik merkte dat ik niet meer zo positief naar mijn borsten keek: die waren gaan hangen. Wat een onzin, besloot ik. Ze zijn prachtig en gezond. Ik scrub ze af en toe en controleer ze ook altijd in de douche, om hun gezondheid te bewaken.”

Armen en benen

“Mijn benen zijn lang en hebben een paar putjes maar dat heb ik nooit een probleem gevonden. Mijn lange armen bungelen maar wat als ik dans, maar ik ben blij met mijn vrouwelijke en sierlijke handen.”

Buik

“Mijn buik is vol, rond en zacht en zo nu en dan groeien er wat haartjes op. Dat komt door de PCOS. Als kind – ik was een jaar of zeven, misschien acht – vond ik dat zo vervelend dat ik de haartjes eraf schoor, wat je natuurlijk nooit moet doen want dan komen ze zwart terug. Destijds dacht ik dat ik de enige was die dat had. Bij mijn eerste vriendje, op mijn zeventiende, durfde ik ook niet samen te douchen. Gelukkig weet ik nu dat die haartjes normaal zijn. Soms zit ik op de wc en ga ik multitasken: een voor een trek ik de haartjes eruit. Heel ontspannend is dat.”

Billen

“Op mijn vijftiende ging ik aan de pil en sindsdien heb ik striae op The Flat Pancake, zoals ik mijn bilpartij noem. Hij hangt ook vrij laag. Het lichaam is niet bedoeld om er mooi uit te zien. Schoonheidsidealen zijn ooit ook gewoon maar door iemand verzonnen.”

Eindcijfer 8,8

“Doordat ik hypermobiel ben heb ik veel pijn in mijn gewrichten. Mijn knieën, mijn rug, mijn polsen… alles doet zeer. Ik heb ook hulp in huis. De kwaliteit van mijn lichaam, ook door mijn PCOS, zou ik geen hoog cijfer geven. Hoogstens een 5. Daarom kijk ik anders de schoonheid van mijn lijf.

Ga ik me druk maken om een putje, of om de pijn die ik in mijn lichaam voel? Ik ben wel lief voor mijn lijf. Door me mooi op te maken, neem ik even tijd voor mezelf. Kan ik even verbinden. Daarna voel ik me altijd beter, ondanks de pijn.”

Saakje de Vos Beeld Yara Brouwer
Saakje de VosBeeld Yara Brouwer

Deze #lovemylijf staat in Flair 11-2023. Ook meedoen? Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl, met als onderwerp ‘Love my lijf’.

Agnes HofmanYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden