rachel Beeld Yara Brouwer
rachelBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

#LOVEMYLIJF: ‘Ik vind alles aan mijn zwangere buik prachtig. Het is de veilige haven voor mijn zoontje’

Elke week showt een lezeres haar lijf en vertelt ze waar ze blij én minder blij mee is.

Rachel Luttikhuisen (26) is student communicatie & mediadesign
Lengte 1.60 m
Gewicht 61 kg

Waarom in Flair?

“Omdat ik op deze manier stil wil staan bij het geluk dat in me groeit: ik ben nu 33 weken zwanger. Het lijkt me leuk om later aan mijn zoontje te kunnen laten zien hoe we samen in Flair stonden.”

Gezicht en haar

“Dankzij mijn Molukse moeder heb ik donkere ogen, een lichtgetinte huid en volle lippen. En net als mijn moeder heb ik een moedervlekje boven mijn mond. Mijn haar is nu voller dan ooit. Daar ben ik heel blij mee. Gelukkig heb ik geen last van hormonale acne: ik heb een glow, mijn huid straalt echt.”

Borsten

“Laatst zei ik nog tegen mijn vriend dat ik meer kleding wil dragen die mijn decolleté accentueert. Maar wanneer ik kies voor een diepere V-hals, voel ik me daar toch niet helemaal comfortabel bij. Toch omarm ik mijn nieuwe vrouwelijke rondingen. ‘Geniet er nog maar even van, straks hangen ze erbij als theezakjes,’ zei iemand onlangs. Maar mijn enige zorg rond mijn borsten is of borstvoeding geven gaat lukken. Gelukkig maakt mijn oma katjang idjoe-soep voor me – met mungbonen – om de melkproductie op te wekken.”

Armen en benen

“Vrijwel mijn hele leven heb ik fanatiek gedanst. Ik heb ook een dansopleiding afgerond. Daardoor waren mijn benen altijd strak en gespierd. Nu ik gestopt ben, zijn ze een stuk smaller. Dat vind ik wel jammer. Na de bevalling wil ik het dansen weer rustig oppakken. Mijn schouders en armen zijn ook iets minder gespierd, maar nog steeds strak en sierlijk.”

Buik

“Of ik niet bang was om striae te krijgen, werd me gevraagd. Nou, nee. Je ziet ze niet op de foto, maar de paar lichte streepjes aan de zijkant van mijn buik staan symbool voor het moois dat in mijn buik groeit, dus ik zie die zwangerschapsstrepen niet als iets negatiefs. Ook de donkere streep over mijn buik vind ik mooi. Ik vind alles aan mijn buik prachtig. Het is immers de veilige haven voor mijn zoontje.”

Billen

“Mijn billen waren altijd vol en rond. Zeker toen ik ook aan feminine dansen deed: dansen op hoge hakken. Maar inmiddels lijkt het alsof de baby mijn billen aan het opeten is, want er is niks meer van over.”

Eindcijfer 8,5

“Een zwanger lichaam wordt terecht de hemel in geprezen, want het is prachtig. Maar het is jammer dat er in deze maatschappij zo veel focus ligt op het zo snel mogelijk terugkrijgen van je oude lichaam. Er mag meer ruimte komen voor de tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen na zo’n prestatie. Een strak postpartumlichaam heeft dus niet mijn prioriteit.”

rachel Beeld Yara Brouwer
rachelBeeld Yara Brouwer

Deze #lovemylijf staat in Flair 03-2023. Ook meedoen? Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl, met als onderwerp ‘Love my lijf’.

Agnes HofmanYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden