Elvira Jano Beeld Yara Brouwer
Elvira JanoBeeld Yara Brouwer

#LOVEMYLIJF: ‘Ik ben moeder, het is normaal om striemen op mijn buik te hebben’

Elke week showt een lezeres haar lijf en vertelt ze waar ze blij én minder blij mee is.

Elvira Jano (33) is krullenkapper.

Lengte 1.65 m

Gewicht “Dat is een goede vraag…”

Waarom in Flair?

“Sinds de break-up met mijn vriend vorig jaar - na tien jaar - wil ik vaker uit mijn comfortzone stappen. ‘Doe het maar gewoon,’ zei mijn schoonzusje. ‘Het is goed voor je zelfvertrouwen.’ Ze heeft gelijk. Ik had last van onzekerheden, over mijn buik en mijn billen. Omdat ik sinds mijn zwangerschap ben aangekomen, na tien jaar weer single ben en ook door social media: ik wil mijn lichaam niet vergelijken met dat van anderen, maar op Instagram word je nu eenmaal doodgegooid met mooie lijfjes.

Toch heb ik besloten mee te doen en inderdaad: ik ga hier met een big smile weg, na het zien van de foto’s. Wauw, dit ben ik, dacht ik. En straks ga ik - met mijn nieuwe zelfvertrouwen - voor de allereerste keer na de break-up op date…”

Gezicht en haar 9

“Deze rode krullen heb ik al jaren, ze zijn mijn handelsmerk als krullenkapper. Voorheen zorgde dat wel voor druk: mijn haar moest naar mijn idee altijd perfect zitten. Dat heb ik losgelaten, want het is onmogelijk. Soms zitten mijn krullen geweldig, maar meestal gewoon in een knot op mijn hoofd. Mensen vinden het vaak moeilijk om me te plaatsen: ‘Ben je Arubaans, Surinaams of Braziliaans?’ vragen ze. Maar ik ben driekwart Moluks en een kwart Nederlands.”

Borsten 8

“Voor mijn zwangerschap waren dat mooie, stevige borsten. Maar ik heb een jaar borstvoeding gegeven en ze zijn nu wat slapper. Ach, ik heb mijn zoon er een jaar mee kunnen voeden.”

Armen en benen 8

“Met mijn armen ben ik heel blij, die zijn lekker getoned. Op mijn ene arm heb ik schild en zwaard van het Molukse eiland waar mijn opa vandaan komt, Kakara. Op mijn zestiende ging ik daar met mijn familie naartoe. Gejankt heb ik, toen ik aankwam met de boot. Het voelde alsof ik daar thuiskwam.”

Buik 7,5

“Voorheen had ik een afgetrainde buik met blokjes. Na de zwangerschap durfde ik geen bikini’s meer aan vanwege de striemen. Tot ik vorig jaar besloot dat het onzin is om mijn buik niet meer te showen. Ik ben moeder, het is normaal om striemen te hebben.”

Billen 6

“Tijdens de pandemie heb ik voor het laatst op de weegschaal gestaan: ik woog 107 kilo. Daar schrok ik van, maar eerlijk is eerlijk: ik had geweldige ronde billen. Nu ik weer fanatiek sport, zijn die helaas verdwenen. Toch is het me dat waard: sporten maakt me gelukkiger dan die ronde bil. Al ben ik wel aan het kijken welke biloefeningen ik kan doen…”

Eindcijfer 7,7

“Voor mijn zwangerschap acht jaar geleden woog ik zestig kilo, begin vorig jaar 107. Ik eet precies hetzelfde - lekkere snacks als chips en chocolade - maar ik kon vanwege de pandemie niet sporten. Dat doe ik nu wel weer: ik boks zes keer per week. Sporten en bewegen zijn essentieel om me happy te voelen. En ja, dan kan ik eten wat ik wil. Ik heb het wel geprobeerd hoor, voedingsschema’s en mealpreppen. Vreselijk! Het is toch helemaal niet leuk om vandaag al te weten wat je over vier dagen eet? Als ik straks zin heb in een frietje, moet dat gewoon kunnen.”

Elvira Jano Beeld Yara Brouwer
Elvira JanoBeeld Yara Brouwer

Deze #lovemylijf staat in Flair 20-2023. Ook meedoen? Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl, met als onderwerp ‘Love my lijf’.

Agnes HofmanYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden