Sandra Abena Beeld Yara Brouwer
Sandra AbenaBeeld Yara Brouwer

PREMIUM

#LOVEMYLIFE: ‘Op Curaçao ontdekte ik pas vrouwen als ik, prachtig mét rondingen en putjes‘

Elke week showt een lezeres haar lijf en vertelt ze waar ze blij én minder blij mee is.

Sandra Abena (31) werkt als sociaal werker

Lengte 1.76 m

Gewicht “Ik denk dat ik op de 85 kilo zit”

Waarom in Flair?

“Vorig jaar scheurde ik mijn achillespees en heb ik twee maanden thuisgezeten. Tijdens deze shoot kon ik weer lopen. We mogen soms even stilstaan bij wat ons lichaam allemaal voor ons doet. Ik wil dat vrouwen trots zijn op hun lijf. Zichzelf omarmen. Daarom geef ik me nu zo bloot. Om andere vrouwen in hun kracht te zetten.”

Gezicht & haar

“Vijftien jaar lang heb ik mijn haar gestraight, tot mijn vijfentwintigste. Maar ik wilde weer weten hoe mijn eigen haar eruitzag, hoe het me zou staan. Dat was eerst moeilijk: ik had het gevoel dat iedereen naar me keek, naar die grote afro. Maar dat haar is wie ik ben, dus dat ben ik gaan omarmen.”

Borsten

“Op mijn zestiende kwam er met oud en nieuw vuurwerk in mijn truitje. Daar heb ik een litteken aan overgehouden, maar dat hoort inmiddels bij me. Het scheelt ook dat het litteken is samengesmolten met mijn huid, dus dat het geen bobbel is. Wat formaat en vorm betreft ben ik gewoon blij met mijn borsten. Ze passen bij mijn lichaam.”

Armen & benen

“De laatste jaren moet ik harder trainen om mijn armen strak te houden, maar dat is normaal als je ouder wordt. Mijn benen waren lange tijd wel een issue voor me; broeken kopen was echt een crime. De skinny jeans uit mijn jeugd pasten zelden over mijn bovenbenen. Wat raakte ik vaak gefrustreerd in het pashokje. Nu weet ik beter hoe ik me moet kleden en ben ik blij met de vorm van mijn benen.”

Buik

“Ik ben net gestopt met roken en iets aangekomen. Daardoor is mijn buik wat minder plat. Dat is prima. Vroeger zou ik weer zijn begonnen met roken, om slanker te blijven. Nu ben ik vooral trots dat ik ermee ben gestopt.”

Billen

“Mijn billen zijn mooi rond, echt prachtig. Ik ben er erg trots op. Dat heb ik op Curaçao ontdekt. In Nederland was iedereen bezig met kledingmaten, gewicht en BMI. Daar maakte ik me vroeger ook druk over, want volgens dat schema heb ik overgewicht. Wat een onzin. BMI is berekend op Europese maten. Als Ghanees-Nederlandse passen mijn billen en ik nu eenmaal niet in dat hokje.”

Eindcijfer 8,5

“Vier jaar geleden kwam ik na een sabbatical op Curaçao terug als een ander mens. Er waren daar meer vrouwen als ik, met rondingen en putjes. Bij hen vond ik het prachtig, bij mezelf (nog) niet. Ik wilde per se maatje 36/38. Wat ben ik blij dat ik nu gewoon tevreden ben met mijn lijf.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Ook meedoen?

Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl, met als onderwerp ‘Love my lijf’.

Agnes HofmanYara Brouwer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden