Cool  Beeld Getty Images
CoolBeeld Getty Images

Good to know: 7 levenslessen die elke dertiger moet horen

Laten we eerlijk zijn: er hangt een grote angst rond het worden van de grote 3-O. Je bent geen zorgeloze twintiger meer en om de een of andere reden wordt er plots van je verwacht dat je een verantwoordelijke volwassene bent die alles op een rijtje heeft. Maar je kan het ook op een positievere noot bekijken: je hebt meer zelfvertrouwen, je hebt al enkele belangrijke levenslessen geleerd en je hebt langdurige vriendschappen opgebouwd.

Toch nog niet overtuigd? Wij geven je alvast 7 levenslessen mee.

1. Er is nog genoeg tijd

Raak niet in paniek! Je hebt nog genoeg tijd om erachter te komen wat je nu juist met je leven wil doen. Veel mensen denken dat je vanaf 30-jarige leeftijd verondersteld wordt om je leven volledig op een rijtje te hebben. Dit is niet waar. Neem rustig de tijd om je leven onder de loep te nemen en maak vooral geen overhaaste beslissingen.

2. Relaties en vriendschappen zijn het belangrijkste

De mensen rondom jou, zijn het belangrijkste in je leven. Ja, ook je job is belangrijk, of de relatie met jezelf, maar als mens hebben we nood aan gezelschap van anderen. En het is gemakkelijk om jezelf af te sluiten als het even hectisch wordt, maar die relaties zullen je er door kunnen helpen. Dus steek tijd in je vriendschappen, bel af en toe eens met je ouders en vertel al de mensen rondom hen hoeveel je hen apprecieert.

3. Geef terug

Het zal niet enkel jouw leven beter maken, maar ook dan van anderen. Het helpen van iemand in nood, is waarschijnlijk het belangrijkste ding dat je ooit zal doen. Je weet namelijk niet of jij ooit in dezelfde situatie terecht zal komen en dezelfde hulp zal nodig hebben. En vanuit een egoïstisch standpunt, geeft het je een goed gevoel over jezelf.

4. Stop met te vergelijken

Dit is misschien wel een van de moeilijkste levenslessen om te volgen, maar iedereen zou moeten stoppen met zichzelf te vergelijken met anderen. Iedereen zit namelijk op een andere tijdlijn, iedereen heeft verschillende sterke en zwakke punten. Jezelf vergelijken met anderen is een vicieuze cirkel die nooit zal stoppen. Dus stop met te wensen dat je iemand anders zijn haar, job of vriendje had en begin alle leuke dingen aan jezelf te appreciëren.

5. Ook dit zal overgaan

Dit is een moto dat je dagelijks tegen jezelf zal moeten herhalen. En niet enkel als het even wat minder gaat, maar ook tijdens de fantastische momenten die je meemaakt. Want als je weet dat ook geweldige momenten op een gegeven moment zullen eindigen, ga je ze alleen maar meer appreciëren wanneer ze gebeuren.

6. Het draait niet allemaal om geld

Als dertiger moet je weten dat gelukkig zijn zó veel belangrijker is dan wat er op het einde van de maand op je loonbriefje staat. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet gelukkig kan zijn in je job terwijl je een mooi bedrag verdient. Maar wanneer je ongelukkig bent op het werk, wat zich meestal ook vertaalt naar ongelukkig zijn in het leven, en dit probeert te verantwoorden aan de hand van een prestigieuze titel of buitensporig salaris, dan kan je je leven beter eens revalueren. Of zelfs helemaal veranderen.

7. Wees aardig

En het is zo veel belangrijker dan het bij het juiste eind hebben, of het laatste woord hebben. Wat is het nut van je mening doordrijven, ook al heb je gelijk, als je weet dat dit voor een heuse discussie zal zorgen? Het is namelijk veel leuker om een goede relatie te hebben met iemand dan om te bewijzen dat ze het mis hebben.

Bron: Redactie Flair

Laura MassoelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden