Verschillende soorten vulva's
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Verschillende soorten vulva'sBeeld Getty Images/iStockphoto

De ene vulva is de ander niet: dit zijn de 5 soorten

De buitenkant nèt iets langer dan de binnenkant en het binnenste daar tussenin ‘gevouwen’: in de media is het beeld van vulva’s erg eenzijdig. Veel vrouwen zijn daarom onzeker over hun vulva, terwijl ze er in allerlei vormen en maten zijn.

Wij zetten de verschillende vulva’s voor je op een rijtje. Staat jouw cooch ertussen?

De vulva

Vagina, punani, vajayjay: het vrouwelijke geslachtsdeel wordt zelden aan de hand van slechts een term aangeduid. Veel vrouwen noemen hun onderste, ook wanneer ze het hebben over hun schaamlippen, hun vagina. Dit is anatomisch alleen niet juist, want de vagina is alleen het inwendige deel van het vrouwelijke geslachtsdeel. Het uitwendige deel – waar onderstaande types op gebaseerd zijn – noemen we de vulva. Zo, even een lesje biologie, want voordat we je meenemen naar vulva-land, is het bèst fijn als je weet waar we het precies over hebben.

Vulva onderzoek

Waar het wereldwijde web barst van de plaatjes, foto’s en cartoons van piemels, duikt de vulva nauwelijks op. En als we de vulva al voorbij zien komen, dan is het vaak maar één soort. Hierdoor zijn we als vrouwen geneigd te denken dat die van ons er ook zo uit zou moeten zien, terwijl het tegenovergestelde waar is.

Elite Daily deed onderzoek naar het vrouwelijk geslachtsdeel en kwam erachter dat vulva’s – door de verschillende soorten schaamlippen – zijn op te delen in maar liefst vijf ‘categorieën’. Dat ‘dè perfecte vulva’ niet bestaat, kunnen we dus wel stellen. Oh, en als die van jou niet precies voldoet aan de beschrijving van een van deze vijf, dan is dat heel goed mogelijk. Het kan namelijk ook dat je een combi kind of-vulva hebt.

Dit is dus de reden waarom je vagina ‘ruikt’ na de seks

“Er is niets ergs aan de hand en je hoeft je er ook zeker niet voor te schamen!”

TYPE 1: MS. BARBIE

De Ms. Barbie-vulva’s zien eruit zoals men denkt dat ze eruit horen te zien: met onzichtbare binnenste schaamlippen. Deze worden namelijk volledig bedekt door de buitenste schaamlippen en beide lippen rusten tegen het bekkenbot. Dit type vagina wordt door veel mensen beschouwd als ‘het normaalst’, maar komt eigenlijk het minst voor.

TYPE 2: MS. CURTAINS

Voor Ms. Curtains geldt dat de binnenste schaamlippen uitsteken tot voorbij de buitenste schaamlippen. Per vrouw is het verschillend hoe ver deze uitsteken en – tenzij je er fysieke ongemakken door ervaart – is het niets om je zorgen over te maken. Wist je dat dit type zelfs het meeste voorkomt?

TYPE 3: MS. PUFFS

Ms. Puffs lijkt op het eerstgenoemde type in het lijstje, maar er zit wel degelijk verschil in. Waar bij Ms. Barbie de schaamlippen klein zijn, heeft een vagina van dit type grotere schaamlippen. Deze zitten dus ook lager en worden gezien in verschillende soorten schaamlippen: van groot en iets opgeblazen tot dun en ‘los’.

TYPE 4: MS. HORSESHOE

De opening van Ms. Horseshoe is aan de bovenkant breder. Hierdoor zijn de binnenste schaamlippen daar zichtbaar. Verder naar onder bedekken de buitenste schaamlippen de binnenste wél, waardoor een hoefijzer-achtige vorm te herkennen is.

TYPE 5: MS. TULIP

Ook over de naam van Ms. Tulip is goed nagedacht. Deze ziet er namelijk uit als de knop van een bloem die begint met bloeien. Hoe dat zit? De binnenste schaamlippen zijn slechts een klein beetje te zien tussen de buitenste schaamlippen door – ze piepen er als het ware tussenuit.

Bron: Elite Daily

Fabienne KamphuisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden