Iris: ‘Van het ene op het andere moment zaten we in een financiële crisis’
We waren de afgelopen twee jaar meer thuis dan ooit. En misschien ook wel meer online dan ooit. En daarmee groeit het risico op ongenode gasten die via onze apparaten ons huis binnendringen. Daar weet Iris (35) inmiddels alles van. Lees haar verhaal.
“Om wat extra bij te verdienen voor het kopen van kerstcadeautjes voor de kinderen, verkocht ik kleding die ik niet meer droeg. Kleding voor een bepaald type vrouw. De vrouw die me vervolgens appte, was zo’n vrouw. Ze was relaxed in de communicatie en maakte geen spelfouten. Op een gegeven moment stuurde ze me een link van PostNL waarin zij haar gegevens al had ingevuld. Ik hoefde alleen de mijne nog maar in te vullen. Vervolgens zat ik in mijn bankomgeving en kwam ik in een lus terecht. ‘Vul je gegevens in - vul je autorisatiecode in’, daar bleef hij op hangen. In plaats van dat ik alarm sloeg dacht ik: het zal wel een storing zijn.”
In shock
“Toen ik ’s avonds thuiskwam, vroeg mijn man waarom ik zo veel geld van de spaarrekening af had gehaald. Toen wist ik het meteen. Ik was eerst in shock, maar toen ik weer bij zinnen was heb ik de bank gebeld, die mij al de hele dag probeerde te bereiken. Ik had inderdaad een paar oproepen genegeerd van een nummer dat ik niet kende. Ze hadden de boel geblokkeerd, maar gaven aan verder niks voor ons te kunnen doen.”
Financiële crisis
“En dan zit je van het ene op het andere moment in een financiële crisis. Alle automatische incasso’s konden niet meer worden afgeschreven. Al onze pasjes waren geblokkeerd, we konden geen boodschappen meer doen en per brief kregen we te horen dat we een BKR-registratie zouden krijgen als we de hypotheek niet binnen vijf dagen betaalden. Dat gaf echt een paniekgevoel.”
Emotioneel ontwricht
“Bovenal schaamde ik me enorm. Ik ben geen ICT’er, maar ik snap wel hoe het werkt. Ik had veel dingen gecheckt en het leek allemaal te kloppen. En ik wil graag goed van vertrouwen zijn. Maar helaas kunnen mensen je gruwelijk voor de gek houden. Het feit dat iemand mij bewust iets aan wilde doen, ontwrichtte me emotioneel. Zo iemand komt feitelijk aan je huis waar jij met je kinderen woont. En door hem of haar kon ik geen boodschappen meer doen voor mijn gezin.”
Terug in de tijd
“De bank heeft ons uiteindelijk uit goodwill het geld terugbetaald. Ze hebben een reservepost voor dit soort gevallen. Ik durfde lange tijd niet meer te bankieren zoals voorheen. Ik ben echt teruggegaan in de tijd en deed in het begin alles weer op de ouderwetse manier. Ik ben kritischer naar mijn wachtwoorden gaan kijken. En krijg ik mails die ik niet helemaal vertrouw, dan check ik altijd het mailadres. Wat je ziet, is niet altijd wat je ziet. Mijn kinderen zijn inmiddels tien, elf en bijna veertien dus die zijn ook veel online. Maar zij kunnen geen online aankopen doen zonder tegoed. Onze telefoons zijn niet meer gekoppeld aan hun accounts. Zo kunnen ze geen aankopen doen zonder onze tussenkomst. Want ‘wie goed doet, goed ontmoet’ gaat helaas niet altijd op.”
CYBERHULP VAN UNIVÉ
Je kan je thuis nog zo fijn en veilig voelen, maar als je te maken krijgt met cybercrime is dat gevoel in een klap weg. Omdat een steeds groter deel van ons thuis zich online afspeelt, helpt Univé mensen zich ook daar veiliger te voelen. Standaard zit bijvoorbeeld bij alle verzekeringen Univé Cyberhulp. Zo haal je alleen in huis wat goed voelt. Lees er meer over op unive.nl/cyberhulp