Britta: ‘Ik wilde gewoon zekerheid’ Beeld
Britta: ‘Ik wilde gewoon zekerheid’

Britta: ‘Ik wilde gewoon zekerheid’

Ze wilde zeker weten of het de beste optie was om zich te laten opereren aan een hernia. Daarom vroeg Britta de mening van een tweede arts. Gedoe? Helemaal niet!

Flair samen met VGZ

‘Een hernia? Dan beter niet opereren. Dat had ik al vaak gelezen', zegt Britta. 'Door rust en tijd kon een hernia vanzelf verdwijnen. Daarom was ik best onzeker, toen de neurochirurg zei dat ik wél geopereerd moest worden. Gelukkig kon ik, dankzij bemiddeling van mijn zorgadviseur, ook nog het advies van een andere medisch specialist krijgen. Beter om te opereren, was ook zijn diagnose. Dat stelde me enorm gerust en ik besloot voor de operatie te gaan.’

Je gezondheid is hartstikke belangrijk. Logisch dus dat, mocht je twijfelen over een diagnose of behandeling, je meer zekerheid wilt. Goed om te weten dat je dan een second opinion kunt aanvragen, waarbij een tweede medisch specialist je situatie opnieuw beoordeelt.

Second opinion: hoe vraag je ’m aan?

  • Bespreek met je behandelend arts of huisarts dat je een second opinion wilt aanvragen. Deze geeft je hiervoor een verwijzing.
  • Neem contact op met je zorgadviseur, iemand die gespecialiseerd is in zorgvragen. Deze helpt je ook bij het regelen van een second opinion en adviseert naar welk ziekenhuis of welke medisch specialist je kunt gaan. Dit kun je ook bepalen in overleg met je behandelaar.
  • Maak met de verwijzing een afspraak voor een second opinion.
  • Bespreek het advies van de tweede medisch specialist met je eerste behandelaar. Deze bepaalt of hij het advies overneemt of niet. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met je zorgadviseur.

Vergoed of niet?

Je hebt recht op een vergoeding van één second opinion per kalenderjaar. Omdat de vergoeding uit de basisverzekering komt, worden de kosten eerst verrekend met je eigen risico. Als de second opinion wordt gedaan bij een ziekenhuis waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft, worden de kosten helemaal vergoed.

Meer weten over een second opinion? De zorgadviseur helpt je graag verder.

null Beeld
Patricia van den Broek

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden