Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Royal > Deze ode brengt de Limburgse band Rowwen Hèze aan Máxima op Koningsdag

Deze ode brengt de Limburgse band Rowwen Hèze aan Máxima op Koningsdag

Deze ode brengt de Limburgse band Rowwen Hèze aan Máxima op Koningsdag

Speciaal voor Koningsdag in Maastricht heeft de Limburgse band Rowwen Hèze een lied geschreven. Het lied is een ode aan de stad, maar ook aan koningin Máxima. Jack Poels, de zanger van de band, vertelt in welk gedeelte van het nummer je een duidelijke verwijzing hoort naar onze koningin. 

Bruid op blote voeten

Het lied dat Rowwen Hèze schreef in dialect heet Bruid op blote voeten. Zanger Jack haalde de inspiratie op voor dit nummer toen hij een optreden gaf tijdens een bruiloft. Aan het einde van de bruiloft was de bruid aan het dansen op haar blote voeten. Dat is de zanger bijgebleven. “Daarop realiseerde ik mij dat je de stad Maastricht met haar Mooder Maas en Sterre der Zee ook als bruid op blote voeten kunt zien. Niet op het einde van de dag, maar bij het ontwaken. Zoals de dag zich ook ontvouwt op 27 april.”

Ode aan Máxima

Ook vertelt Jack dat de ode aan Máxima duidelijk zit verwerkt in het lied. “Als je halverwege het lied heel even een tangoritme hoort, weet je meteen dat het over haar gaat”, zegt hij. Het tangoritme kennen we natuurlijk nog van de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima. Bandoneonist Carel Kraayenhof speelde toen Adiós Nonino en dat zorgde voor tranen bij de bruid.

Een zin uit de tekst van het lied is: “En inens dan stiet ze doar midde d’r tussein urre blik, de blome in ’t hoar ze dreid zich um doar giet ze hin”. Lees hier de hele tekst van het lied.

Lees ook
Door de jaren heen: dit zijn de leukste foto’s van de Oranjes op Koningsdag

Koningsdag

Rowwen Hèze zou eigenlijk twee jaar geleden al optreden tijdens Koningsdag in Maastricht. Maar vanwege de coronamaatregelen werd dit toen geannuleerd. Jack weet nog niet of ze het volledige nummer kunnen spelen voor het koningspaar, omdat zij een nogal strakke planning hebben. “Je bent overgeleverd aan de wetten van de tv hè. Maar we zitten ’s avonds ook nog in een liveprogramma dat terugblikt op de dag. En daar zal het nummer sowieso in zijn geheel te horen zijn”, aldus de zanger.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief

Bron: Libelle | Beeld: BrunoPress