Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Is je vriendschap verwaterd tijdens quarantaine? Zó herstel je het contact weer

Is je vriendschap verwaterd tijdens quarantaine? Zó herstel je het contact weer

Is je vriendschap verwaterd tijdens quarantaine? Zó herstel je het contact weer

Inmiddels mogen we weer naar de terrassen, bioscopen en musea, en zijn ook de scholen weer hard aan het werk. Voorzichtig pakken we in Nederland het normale leven weer op. Een koffietje doen met een vriendin kan vanaf nu dus ook weer. Maar wat als je de vriendschap een beetje hebt laten liggen de afgelopen maanden?

Verwaterde vriendschap

Heel gek is het ook niet. Thuiswerken, lesgeven aan de kids, boodschappen doen en ook nog eens je huis zien schoon te houden nu heel het gezin 24/7 rondbanjert in de woonkamer. Om dan óók nog lange appgesprekken of digitale meidenavonden te houden, kon er best even bij in schieten. Maar inmiddels is de tijd wel weer aangebroken om het sociale leven op te pakken. Sociaal psycholoog Roos Vonk geeft een handjevol tips, hoe je dit het beste doet.

Crisissituatie

De deskundige vertelt dat vrouwen in een crisissituatie steun zoeken. Dit kan bij vrienden zijn, maar in deze coronacrisis is dat vooral het gezin geweest. Vonk: “Als de aandacht door een crisis als deze ineens meer gericht is op de situatie binnenshuis, kan het zijn dat vriendschappelijke contacten daaronder lijden”, legt ze uit aan LINDA.nl .

Begin bij jezelf

Vonk raadt aan om, voordat je de band met je vriend(in) herstelt, eerst naar jezelf te kijken. “Mensen denken vaak dingen over zichzelf die helemaal niet overeen komen met hun gedrag. Ga er eens voor zitten en bedenk waarom je deze persoon een tijdlang niet hebt gesproken”, tipt ze. “Zijn ze minder belangrijk dan je dacht, of is het vooral iemand met wie je graag in de kroeg kletst en waar je niet zo snel moeilijkere problemen mee deelt?”

Lees ook
Bewezen: samen een wijntje drinken is goed voor je vriendschap

Wees eerlijk

Als je goed naar je gevoel hebt geluisterd en je besloten hebt om het contact te herstellen, is het volgens de sociaal psycholoog het handigst om gewoon eerlijk te zijn. Het is tenslotte een vriend(in). Biecht op dat je door de hele situatie niet zoveel tijd hebt besteed aan hem of haar, maar dat je heel graag weer wil afspreken om bij te kletsen. “Mensen vinden het fijn om te horen dat ze belangrijk zijn”, stelt Vonk. “Als je eerst bij jezelf hierover te rade bent gegaan, komt zo’n voorstel ook veel oprechter over. Grote kans dat je vriend(in) voelt dat het uit je hart komt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl  Beeld: iStock