Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Moeite jezelf verstaanbaar te maken in een andere taal? Neem een wijntje!

Moeite jezelf verstaanbaar te maken in een andere taal? Neem een wijntje!

Moeite jezelf verstaanbaar te maken in een andere taal? Neem een wijntje!

Heb je ook wel eens dat je op vakantie niet uit je woorden komt ondanks al die jaren Duits/Frans/Spaans? Wellicht dat een goed glas wijn je kan helpen! Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat je een tweede taal beter kunt spreken nadat je een kleine hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Schenk maar bij dus!

Say what?!

Dit kwam naar voren na een experiment van onderzoekers van de universiteit Maastricht, de University van Liverpool en King’s College Londen. In het experiment werden honderd Duitsers die recentelijk de Nederlandse taal hadden geleerd, beoordeeld op hun Nederlandse vaardigheden. De ene helft van de groep kreeg een drankje met een lage dosis alcohol (deze kwam overeen met 460 milliliter bier voor een man van 70 kilo) van tevoren, de andere helft van de groep kreeg een alcoholvrij controledrankje.

Resultaat

Bij het analyseren van de beoordelingen bleek dat de groep die van tevoren alcohol hadden gedronken, aanzienlijk beter waren beoordeeld op hun kennis van de Nederlandse taal dan de controle groep. Vooral op het gebied van uitspraak was een opmerkelijk verschil.

Lees ook
Waarom je de hik krijgt als je alcohol drinkt én hoe je ervan afkomt

Hoe kan dat?

Volgens Jessica Werthmann, mede-onderzoeker, kan het verschil worden veroorzaakt doordat alcohol angstremmend werkt. Met een beetje alcohol op ben je simpelweg minder onzeker over je skills en ga je er gewoon voor. Met resultaat! Dus volgende keer als je er niet helemaal uitkomt met die Spanjaard of Duitser, neem een lekker alcoholisch drankje. Grote kans dat je er dan wel uitkomt! Maar let op, het gaat dus wél om een lage dosis. Nog steeds geldt, dus: alles met mate.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock