Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Relatieadvies: verliefd op een ander? Dit moet je doen!

Relatieadvies: verliefd op een ander? Dit moet je doen!

Relatieadvies: verliefd op een ander? Dit moet je doen!

Je hebt het te pakken. En niet zo’n beetje ook. Het ene moment weet je niet beter dan dat je samen met je partner oud en gelukkig gaat worden en het volgende moment kan je je er weinig meer bij voorstellen. Paniek in de tent! Maar dat is helemaal niet nodig. Verliefd worden gebeurt ons allemaal, het gaat er vooral om wat je met die verliefdheid doet.

Verliefd worden op een ander is vrij normaal

Ben je een van die mensen die oprecht geloven dat hun eigen ouders nooit verliefd zijn geweest op een ander? Tussen de achttien en dertig jaar worden mensen gemiddeld al 2,7 maal tot over hun oren verliefd, een huidige verliefdheid niet meegeteld. In twaalf jaar tijd dus bijna drie keer verliefd. En dan zou je gedurende een levenslang huwelijk nooit meer verliefd worden…?

Als je nooit bij je partner het gevoel hebt gehad dat jullie samen gelukkig konden worden en je dat nu voor het eerst in je leven wel hebt, dan is er iets anders aan de hand. Ben je echter wel ooit dolgelukkig met je partner geweest, dan lost het voor nu helemaal niets op om te switchen naar een ander.

Uitzieken

De enige remedie tegen verliefdheid is uitzieken. En hoe beter je uitziekt, hoe sneller je weer op de been bent. Hoe sterk het gevoel nu ook lijkt te zijn, elke verliefdheid vervaagt, als je het maar de tijd geeft. Mensen blijven maar kort stapelverliefd. Verliefd zijn kost bergen energie en langer dan een paar maanden compleet van de wereld zou simpelweg fysiek niet vol te houden zijn. Verliefdheid is een tijdelijke staat van ontoerekeningsvatbaarheid. En het enige wat daartegen helpt is een streng regime. Tijd om in quarantaine te gaan.

Besteed er geen aandacht aan

Alles wat je aandacht geeft, groeit. En negatieve aandacht (niet aan een witte ijsbeer denken, niet aan een witte ijsbeer denken), is ook aandacht. Praat er dus niet over met vrienden, pieker er niet over als je in bed ligt, laat het onderwerp rusten en probeer de verliefdheid dus ook niet tegen te houden. Wis alle telefoonnummers, e-mailadressen, ontvriend je fling op Facebook en schenk geen aandacht aan die ander. Heb je een relatie waarin dat kan, vertel je partner er dan over, maar maak het vooral niet groter dan het is. Je bent iemand tegengekomen die je gevoelige snaar raakt, that’s it.

Waarom word je verliefd?

Maar waarom werd je eigenlijk opeens verliefd, dat kwam toch ergens vandaan? Verliefdheid is een ideale vlucht om een gebrek in je leven te compenseren. Je was de laatste tijd misschien een beetje onzeker, maar die ander gaf je eindelijk weer het gevoel bijzonder, getalenteerd, mooi, sexy of grappig te zijn. Of een leven vol vrijheid lonkt, de spanning of lust doet je bloed opnieuw sneller stromen. Maar bedenk: je zult de rest van je leven op zoek blijven naar erkenning, vrijheid, spanning, waardering of zelfvertrouwen als je toegeeft aan de verliefdheid en niet onderzoekt waar ’m de crux nu werkelijk zit en hoe je dat op een andere manier kunt aanpakken.

Strik eromheen

Heeft je fling het ook te pakken of heb je dat donkerbruine vermoeden? Fantastisch, doe er een strik omheen en steek ’m in je zak. Je partner is je misschien een beetje uit het oog verloren (en jij je partner?), maar je staat weer op de kaart, je ligt prima in de markt. Laaf je aan het warme gevoel dat deze bevestiging je geeft als aan een haardvuur, maar brand je vingers er niet aan.

Deze vreemdganger verklaart aan zijn ex waarom hij vreemdging.