Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Tinder bestaat 10 jaar: ‘Door Tinder is het datinglandschap volledig veranderd’

Tinder bestaat 10 jaar: ‘Door Tinder is het datinglandschap volledig veranderd’

Tinder bestaat 10 jaar: ‘Door Tinder is het datinglandschap volledig veranderd’

Iedereen heeft wel eens van de datingapp Tinder gehoord of er gebruik van gemaakt. Vandaag bestaat Tinder tien jaar en swipen er er nog steeds fanatiek op los. Als vrijgezel kan je eigenlijk niet meer zonder. Maar is Tinder een vloek of een zegen?

Tinder is een van de meest populaire datingapps van de wereld en een groot deel van de vrijgezellen, die 18 jaar en ouder zijn, hebben er wel eens mee te maken gehad. Vroeger moesten mensen hun slag slaan in de kroeg, discotheek of sportclub en nu kunnen we simpelweg naar links en rechts swipen via een app.

Volledig veranderd

“Door Tinder is het datinglandschap volledig veranderd”,  zegt datingcoach Tim Veninga tegen NU.nl. Hij begon met zijn werk in de tijd toen het nog normaal was om elkaar in het echt te ontmoeten en leren kennen. Tegenwoordig gebeurt dit veel vaker via apps als Tinder, Bumble en Happn.

“Tinder is makkelijk voor mensen die last hebben van sociale angsten of mensen die bang zijn om afgewezen te worden. Dat gedeelte hebben ze heel goed weten te verwijderen. Op Tinder kun je iemand laten weten dat je diegene leuk vindt, zonder dat direct te zeggen of zonder direct afgewezen te worden”, stelt Tim Veninga.

Corona

Tijdens de coronapandemie was Tinder een enorme uitkomst. Mensen konden niet meer naar het terras, dansen in de club en zelfs naar de supermarkt gaan werd vlug gedaan. Deze app was dus de perfecte oplossing om toch online nog in contact te kunnen komen met mogelijke scharrels of liefdes. Daarom nam het gebruik van Tinder enorm toe in die anderhalf jaar.

Beoordelen op uiterlijk

Veninga zegt dat een nadeel van Tinder is dat het enorm oppervlakkig is. “Stel, je bent niet enorm aantrekkelijk. In het dagelijkse leven kun je dat compenseren door charmant of zelfverzekerd te zijn en een goede babbel te hebben. Maar op Tinder heb je dan minder succes, want daar geldt alleen het uiterlijk”, stelt hij.

Daarnaast is het volgens Tim Veninga ook zo dat vrouwen slechts 20 procent van het aanbod van de mannen op de app aantrekkelijk en interessant vinden. Dat wil zeggen dat er een grotere groep vrouwen is die interesse hebben in een kleinere groep mannen.

“Veel van die mannen voelen niet de noodzaak om zich te binden, omdat ze genoeg aandacht krijgen. Ze leven in een soort snoepwinkel”, aldus Veninga.

Lees ook
Swipen maar: met dit soort foto’s krijg je meer matches op Tinder en Happn

Goede profielfoto’s

De datingscoach raadt zijn klanten de app niet per se af. Voor sommige mensen kan het namelijk goed uitpakken, maar hij zegt er wel bij dat het beter is om er vanuit te gaan dat het niks wordt. Dan kan het altijd nog meevallen.

Om als man goed uit de verf te komen op deze datingsapp is het dan ook belangrijk om goede foto’s op je profiel te hebben. Laat iets van jezelf zien. Een hobby die je graag uitvoert of een sport die je speelt. Zolang je maar niet met een enorme snoekbaars en een vissershoedje op de foto staat.

Voor vrouwen zijn dit soort dingen weer minder belangrijk. “De meeste mannen kijken in eerste instantie alleen naar het uiterlijk. Persoonlijkheid wordt pas later belangrijk’, volgens de datingcoach.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: NU.nl | Beeld: Getty Images