Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Teruggaan naar je ex zegt meer over je persoonlijkheid dan je denkt

Teruggaan naar je ex zegt meer over je persoonlijkheid dan je denkt

Teruggaan naar je ex zegt meer over je persoonlijkheid dan je denkt

Er zijn ontzettend veel mensen die terug gaan naar hun ex. De liefde was nog niet over of ze missen die persoon gewoon enorm. De grote vraag is. Is het gezond om terug te gaan naar je ex? Het zegt namelijk veel meer over je persoonlijkheid dan je denkt.

Dat blijkt uit onderzoek van Morgan Cope en Brent Mattingly van het Ursinus College in Pennsylvania. De deelnemers die meededen aan het onderzoek waren rond de dertig jaar en zaten midden in een liefdesbreuk.

Je ex terug winnen

‘Ik heb veel zekerheid en liefde van mijn partner nodig.’ Was de stelling die de deelnemers voorgeschoteld kregen. Het antwoord op deze stelling zegt veel over hoe graag je jouw ex wilt terug winnen. Dit heeft namelijk veel te maken met hechtingsproblematiek. Oftwel hoe erg je gehecht bent of hoe snel je gehecht raakt aan een persoon.

Zelfbeeld

Je eigenwaarde is ook heel belangrijk in een relatie. Als je te weinig eigenwaarde hebt, dan is de relatie meestal niet gezond. Het is dan meestal geen goed idee om deze relatie vervolgens weer aan te wakkeren. De deelnemers van het onderzoek kregen ook een stelling over eigenwaarde: ‘Ik heb een duidelijk beeld over wie en wat ik ben.’ De resultaten uit dit onderzoek waren verassend. Bindingsangst en een oude relatie opnieuw beginnen hebben namelijk veel met elkaar te maken. Ook laten de onderzoekers weten dat je meestal een slecht zelfbeeld hebt, zodra je de liefde opnieuw een kans wilt geven.

Lees ook
Wetenschappelijk onderzocht: samen films kijken is goed voor je relatie

Bindingsangst

‘Bindingsangst valt vaak samen met een laag zelfbeeld.’ Schrijft Dr. Gary W. Lewandowski Jr. in het onderzoek Psychology Today. Mensen weten dan niet zo goed wie ze nou echt zijn. Dat lijkt veel op de wens die mensen hebben als ze terug willen naar hun ex. Deze mensen raken dan verwart zodra de relatie eindigt. Dit heeft te maken met hun hechtingsproblematiek of ook wel bindingsangst.

Logisch

Zodra de relatie beëindigd is verander je als persoon. Dan is het een logische reactie om terug te willen naar je ex, omdat je toen misschien wel vrolijker was. Volgens Dr. Lewandowski is dit heel normaal om te bedenken, maar denk eerst goed na voordat je daadwerkelijk echt een berichtje stuurt naar je ex.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Beautify | beeld: GettyImages