Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Studie wijst uit: zonder kinderen meer kans op vechtscheiding

Studie wijst uit: zonder kinderen meer kans op vechtscheiding

Studie wijst uit: zonder kinderen meer kans op vechtscheiding

Scheiden is altijd een pijnlijke zaak. Hoe de break-up verloopt, heeft echter veel invloed op het leven ná het huwelijk. Ben je met ruzie uit elkaar gegaan of kun je nog altijd door een deur met je ex? Uit onderzoek is nu gebleken dat het wel of niet hebben van kinderen hier in elk geval een grote invloed op heeft.

Lees ook: Pijnlijk: deze 7 stelletjes moesten na hun break-up nog wel samen blijven werken

Het onderzoek werd uitgevoerd door de landelijke organisatie voor mediation Gecertificeerdemediators.nl, waarbij data van het CBS en van gerechtelijke uitspraken is geanalyseerd. Hieruit kwam een aantal opmerkelijke feiten boven tafel.

Zonder kinderen meer ruzie
Jaarlijks scheiden er zo’n 33.000 koppels in Nederland, waarvan er zo’n 500 uitlopen in een vechtscheiding, en in 44% van de gevallen zijn er hierbij kinderen in het spel. Precies het tegenovergestelde beeld ontstaat wanneer gekeken wordt naar alle echtscheidingen die zonder ruzie verlopen in dezelfde periode: in 56% daarvan zijn de koppels ouders.

Vechtscheiding
Daarnaast wijst hetzelfde onderzoek uit dat stellen met twee kinderen het vaakst scheiden, op de voet gevolgd door stellen met slechts één kind. Van alle vechtscheidingszaken waarbij de rechter een mediator wil aanstellen, gaat het in 80,9% om een zaak waarbij kinderen betrokken zijn. Bij ruim een kwart van alle vechtscheidingen waar één van de ouders co-ouderschap wil, verwijst de rechter partijen naar een mediator.

Mediator
Guido Bakker, directeur bij Gecertificeerdemediators.nl, pleit voor een eerdere tussenkomst van een mediator tijdens moeizame scheidingen om escalatie te voorkomen. ’Sinds 2014 wordt er gewerkt aan een mediation-wet waarin partijen minder ruimte krijgen om een conflict te laten escaleren. Door politiek gedoe is deze wet echter nog steeds niet ingevoerd. Gezien de onderzoeksresultaten roepen we Rutte III op om nu echt door te pakken.’

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Beeld: ANP Bron: Gecertificeerdemediators.nl