Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘In tijden dat ik het moeilijk had, hoorde ik weinig van haar’

Steven schiet te hulp: ‘In tijden dat ik het moeilijk had, hoorde ik weinig van haar’

Steven schiet te hulp: ‘In tijden dat ik het moeilijk had, hoorde ik weinig van haar’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. 

1. Steun

Hanneke: Een vriendin van mij is laatst gescheiden en woont nu alleen. Ik vind het heel vervelend voor haar en spreek haar daarom ook geregeld. Toch knaagt er iets bij me. In tijden dat ik het moeilijk had, hoorde ik weinig van haar. Pas toen ik weer opkrabbelde, zocht ze meer contact. Het voelt dubbel om haar nu wel door haar moeilijke tijd te slepen. Zal ik dit bij haar aangeven?

Steven: Het belangrijkste is dat je je eigen grenzen respecteert. Jij bent niet verantwoordelijk voor haar geluk en ze kan niet meer van jou verlangen dan wat jij zelf kunt en wilt geven. Trap ook niet in een soort reddersfantasie, dat jij degene bent die haar hier wel even doorheen sleept. Dat zij er minder voor jou was toen jij haar nodig had doet niet zo ter zake, want je reageert op haar en niet vanuit je eigenheid. Doe dus wat jij vindt dat je nu kunt doen, want het gaat erom wie jij nu in haar leven wilt zijn. Dat is de enige manier waarop je het volhoudt. Doe dus niet minder omdat zij ook minder voor jou deed. Je kunt niet in haar gedachten kijken waarom dat zo was, dus probeer je daar niet zo mee bezig te houden. De enige vraag is wie jij nu voor haar wilt zijn. En wees diegene dan ook.

2. Verveling

Bella: Mijn zoon van vier kan zichzelf niet goed vermaken. Tijdens de lockdown viel me dat op, maar nu de scholen weer open zijn, merk ik het ook als hij thuiskomt. Hij is hangerig en wil steeds op een scherm spelen. Wat kan ik doen?

Steven: Weinig, behalve het scherm verbieden. Zijn verveling is niet jouw probleem, het is van hem. Verveling is een fantastische basis om creatief te worden, activiteiten te ondernemen, of er op een andere manier constructief tegen te strijden. Natuurlijk kun je een spelletje met hem doen en hem een beetje helpen, maar dat hij te weinig doet, wil niet zeggen dat jij te veel moet gaan doen.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘We hebben geregeld flinke ruzie de laatste tijd’

3. Terug naar huis

Dionne: Mijn vriend komt van Texel, maar we wonen al jaren samen in de Randstad. Met feestdagen of vakanties gaan we vaak naar het eiland en ik vind het daar heerlijk. Maar ik vind het ook altijd weer fijn om naar de ‘bewoonde wereldʼ terug te keren. Terwijl hij, misschien ook aangewakkerd door corona en de lockdowns, steeds sterker denkt over teruggaan en dat we ons daar gaan settelen. Ooit, als we oud zijn, wil ik dat denk ik wel, maar voorlopig nog niet. Kan ik mijn zin doordrijven of is het fair – zoals hij vindt – om het nu eens daar te proberen?

Steven: Als je je zin gaat doordrijven, komt dat meestal als een boemerang bij je terug. Dus dat lijkt me geen goed idee. Het is natuurlijk een gevoelskwestie en het is moeilijk daar iets rationeels over te zeggen. Maar als je de mogelijkheid nu hebt, kun je het misschien ook als een avontuur zien. Dus niet als iets waardoor je dingen kwijtraakt, maar juist als iets waardoor je er dingen bij krijgt die in de Randstad niet zo makkelijk voorhanden zijn. Nu weet je nog niet wat dat is, maar daar kom je daar dan wel achter. Een beetje beweging in het leven kan misschien geen kwaad en zolang je nog geen kinderen hebt, mag het ook allemaal best mislukken, toch? Dan gaan jullie gewoon weer terug. Of in het ergste geval: jij. Ook dan komt er wel weer wat op je pad. Het leven is niet bedoeld om zo voorzichtig mogelijk onze jaren door te komen.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 16-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels