Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘Het is normaal geworden dat we onder werktijd al de eerste fles wijn opentrekken’

Steven schiet te hulp: ‘Het is normaal geworden dat we onder werktijd al de eerste fles wijn opentrekken’

Steven schiet te hulp: ‘Het is normaal geworden dat we onder werktijd al de eerste fles wijn opentrekken’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Glaasje te veel

Lyla: Het valt me op dat, nu we zo veel thuis zijn, mijn man en ik fors meer drinken. Het is heel normaal geworden om rond drie uur, onder werktijd, al de eerste fles wijn open te trekken. Ik maak me hier best zorgen over. Is dat terecht?

Steven: Ja, omdat, als jullie elke dag samen een fles wijn leegdrinken, we van alcoholisme kunnen spreken. De norm daarvoor is namelijk dat je als vrouw standaard meer dan zeven glazen alcohol per week drinkt en als man meer dan veertien. Daar kom je nu beiden ruim aan, dus zijn je zorgen terecht. Ik ga hier geen rijtje gevolgen van alcoholmisbruik noemen, want de ervaring heeft geleerd dat iedereen die wel kent en ik natuurlijk geen betweter wil zijn. Behalve deze dan wellicht: mensen met een alcoholverslaving leven minder lang dan mensen met een rookverslaving. Dat komt omdat longkanker zich over het algemeen later manifesteert dan de symptomen waar je last van krijgt als je te veel drinkt. Mocht je je eventuele kleinkinderen graag geboren zien worden en ook een tijdje van ze willen genieten, dan weet je wat te doen: in elk geval minder alcohol drinken.

2. Boze buurman

Claar: Ik weet het: mijn zoon van acht heeft een grote mond. Maar nu is-ie brutaal geweest tegen de buurman en die is verhaal komen halen. Of ik ‘m niet onder de duim kan houden? Nou, nee dus. Ik ben een alleenstaande moeder en vind het lastig om tegen mijn kind in te gaan. Hij is ook brutaal tegen míj. Maar ik houd graag een goede band met de buurt. Hoe kan ik deze situatie het best aanpakken?

Steven: In je eentje een kind opvoeden is moeilijk: je kunt niets even aan je partner uitbesteden, waardoor alles op jouw bordje terechtkomt. Dus wees niet te hard voor jezelf. Aan de andere kant zul je wel wat met je zoon aan moeten. Ik raad je aan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin eens te onderzoeken welke mogelijkheden tot opvoedondersteuning er bij jou in de buurt zijn. Want je zoon is nu nog acht, maar over een paar jaar is hij een puber en dan moet er voldoende basis gelegd zijn om die periode samen met zo min mogelijk kleerscheuren door te komen. En geloof het of niet, nu is hij daartoe nog het best te kneden.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik zweefde. Maar toen kreeg ik een miskraam’

3. Oud-collega

Emma: Toen we nog samenwerkten, konden mijn collega en ik goed met elkaar overweg. We spraken af om elkaar te blijven zien nadat ik een andere baan kreeg. Dat doen we ook. Maar nu we elkaar niet meer dagelijks spreken, is het anders, minder leuk. Ik hoef niet meer zo nodig, deel mijn kostbare vrije tijd liever met mensen die ik écht graag zie, maar zij wil steeds afspreken… Hoe pak ik dit aan?

Steven: Soms moeten we in het leven even door het zure heen bijten om bij het zoet te komen. Het zal een pijnlijk gesprek worden, maar je zou haar kunnen vertellen dat jullie vriendschap erg op jullie vroegere werk blijkt te berusten. En dat, nu jullie niet meer samenwerken, jullie een belangrijk raakvlak missen en dat je daarom – ook door je verdere drukke leven – het contact liever verbreekt. Ik weet het, het is hard, maar eigenlijk is het vriendelijker dan dat je gaat liegen of dat je tegen je zin het contact onderhoudt. Het is even moeilijk, maar soms zijn dingen gewoon zoals ze zijn.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 21-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels