Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Steven schiet te hulp: ‘We hebben geregeld flinke ruzie de laatste tijd’

Steven schiet te hulp: ‘We hebben geregeld flinke ruzie de laatste tijd’

Steven schiet te hulp: ‘We hebben geregeld flinke ruzie de laatste tijd’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden. 

1. Regenpak

Marieke: Ik blijf dit een dilemma vinden: mijn zoon van dertien moet best een eind fietsen naar school. Ook door weer en wind. Net als ik vroeger. Geen haar op mijn vaders hoofd die eraan dacht om mij bij stortregen naar school te brengen. Het was regenpak aan en gaan. En daar word je natuurlijk ook hard van. Maar ik vind het zo sneu en kan mijn kind net zo makkelijk even rijden. Of maak ik dan een watje van ’m? Wat vind jij logisch?

Steven: Je bent hier een probleem aan het oplossen dat geen probleem is, dus ik ga heel kort zijn. Je bent zijn moeder, niet zijn redder. Doorzettingsvermogen is als een spier: hoe meer je het traint, hoe sterker het wordt. Laat hem dus met rust.

2. Verbouwingsstress

Ankie: Mijn partner en ik zitten midden in een verbouwing waarbij nogal wat misgaat/tegenzit en er een groot beroep wordt gedaan op onze flexibiliteit. Hierdoor merken we ineens hoe verschillend we reageren in (problematische) situaties. Ik ben redelijk flexibel, hij is behoorlijk star. We hebben geregeld flinke ruzie de laatste tijd. Probleem: de verbouwing gaat zeker nog drie maanden duren. Hoe kom ik die tijd door zonder dat we elkaar het huis uit vechten?

Steven: Met humor. En dan vooral met zelfspot, de moeilijkste vorm van humor. Dus neem jullie zelf en je eigen standpunten niet zo serieus. En niet alleen bij een verbouwing, in alle relaties die niet goed lopen is er vaak te weinig zelfspot. Want zelfspot veronderstelt zelfkennis (is vaak al moeilijk) en vervolgens ook nog eens – door te laten zien dat je om je malligheid kunt lachen – dat je je daar kwetsbaar over kunt opstellen. Als dat jullie beiden lukt, kun je de wereld aan. En dus waarschijnlijk ook een verbouwing. Wel nog een vraag: is hij het met je eens dat jij zo lekker flexibel bent en hij zo star is? Of vindt hij jou bijvoorbeeld maar een ongeleid projectiel en zichzelf lekker standvastig? Heb het daar ook eens over, ik moet de eerste man namelijk nog tegenkomen die zichzelf star noemt. En wederom: met een beetje humor graag.

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘Ik vind mijn man onaantrekkelijker worden met de jaren. Wat moet ik doen?’

3. Qualitytime

Lizet: Mijn moeder is dol op haar tuin, maar het wordt steeds zwaarder die bij te houden, vooral het grove werk. Daarom hebben we jaren geleden afgesproken dat ik haar twee keer per jaar help om de tuin seizoensklaar te maken. Dat is een gezellige traditie geworden, waarbij we buiten rommelen, kletsen, lunchen en aan het eind van de dag een borrel drinken. Echte quality-time met z’n tweetjes. De laatste keer kwam mijn schoonzus aanwaaien en heeft ze meegeholpen. Leuk, maar niet de bedoeling. Zij praat nu al over de volgende keer dat we de tuin zullen aanpakken, maar wij willen dat helemaal niet. Hoe vertel ik dat, zonder haar voor het hoofd te stoten?

Steven: Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van andere mensen, als de bron van waaruit je je keuzes maakt zuiver is. Het is namelijk niet zo dat je háár er niet bij wilt hebben, je wilt er niemand bij hebben. Jullie hebben zo je traditie en die willen jullie zo houden, ongeacht wie er een keer heeft meegeholpen. Het is dus niet tegen je schoonzus gericht. Als zij het desondanks persoonlijk maakt, is dat een keuze van haar. Als jullie weten dat het anders zit, is dat júllie leidraad.

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmediamagazines.nl. Dit artikel komt uit Flair 14-2021. Wil je deze editie nabestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Pexels