Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Seks met een beperking, hoe werkt dat?

Seks met een beperking, hoe werkt dat?

Seks met een beperking, hoe werkt dat?

Als Melanie (29) ontdekt dat mensen met een handicap hunkeren naar wat plezier tussen de lakens, besluit ze om een handje te helpen en seks te hebben met gehandicapten. Haar man is de enige die ervan weet. Wat komt er allemaal bij kijken, hoe houdt ze dit vol en wat verdient het eigenlijk?

“In het begin bewaakte ik mijn grenzen niet goed. Ik wilde alles zijn voor die mannen. En je vervult ook verschillende rollen: vrijmaatje, maar ook vriend, moeder, psycholoog, administratief adviseur, verzorger. Ik nam hun problemen mee naar huis, bleef onbetaald langer en als iemand geen geld had, zei ik: dat komt wel. Het werd te veel naast mijn studie Office Management en mijn parttime secretaressebaan. Ik stopte drie maanden. Maar ik voelde me schuldig tegenover vaste cliënten met wie ik een band had opgebouwd. Uiteindelijk heb ik het weer opgepakt. Want naast intiem, is het ook gezellig. Sommigen doen echt hun best, met lekkere hapjes, kaarsen of cadeaus. Na een eerste bezoek besluit ik of ik verderga met iemand.

Zodoende heb ik een leuke groep van tien cliënten met wie het respectvol, lief en gezellig is en bij wie ik me verheug op een bezoek. Ze hebben allemaal een andere beperking, woonplaats en leeftijd. Ik ben nu strenger met mijn grenzen. Thuis zet ik hun problemen uit mijn hoofd: ik kan niet de hele wereld redden. Op weekendavonden bezoek ik twee of drie cliënten. Ik krijg € 110 bruto per uur voor seks met een beperking. Reiskosten betaal ik zelf en als de btw eraf is, hou ik zo’n € 75 over. Ik blijf meestal anderhalf tot twee uur.”

Eerst even wassen

“Of ik het vies vind? In het begin had ik er wel moeite mee. Maar gek genoeg heb ik seks met een beperking nooit als vies ervaren. Dan kun je dit werk niet doen. We gaan ook altijd eerst douchen en als dat niet mogelijk is, was ik ze uitgebreid. Dan zijn mannen vaak al zo dankbaar. Veel verzorgers voelen blijkbaar gêne, raffelen het af of slaan de penis over bij het wassen. Daarna masseer ik ze met geurende olie. Ik heb ook altijd babydoekjes bij me om monden af te vegen of voor ongelukjes. Degenen die kwijlen, weten dit heel goed van zichzelf en voelen zich er ongemakkelijk bij.

Geestelijk mankeert ze niets. Ik zoen niet met iemand die kwijlt, maar er zijn nog zoveel andere manieren om intiem te zijn. Ik heb twee soorten cliënten. Mannen met een verstandelijke beperking of met een fysieke handicap, bijvoorbeeld dat ze in een rolstoel zijn beland na een ongeluk, aan bed zijn gekluisterd of spastisch zijn. Voordat ik in mijn auto stap, heb ik mezelf opgetut. Ik vind het fijn er verzorgd en mooi uit te zien – voor hem en voor mezelf. Houdt iemand van een rokje, dan trek ik dat aan. Waarom niet? Zolang ik het zelf ook leuk vind. Er is een cliënt die me altijd al een kwartier van tevoren buiten opwacht, regen of niet.”

Lees ook
Op haar 36e was Jade nog 
maagd: ‘Hoe legde ik deze leuke man uit dat ik nooit seks had gehad?’

Geen orgasme bij seks met een beperking

“Als we naakt tegen elkaar aan liggen, zeg ik wat hij graag hoort: ‘Wat zie je er goed uit’ of ‘Je bent wel groot geschapen, hoor’. Daarmee maak ik zijn dag goed. Voor de meesten is dit genoeg. En dat ze m’n borsten mogen aanraken. Maar natuurlijk heb ik ook af en toe sex. Vrijen gaat vanzelf. Ik bevredig cliënten met mijn hand of mond en twee van de tien keer komt het daadwerkelijk tot penetratie. Ik ben niet van steen, het is prettig als iemand me bevredigt. Maar ik bereik geen orgasme van seks met een beperking, omdat ik me volledig op de ander richt en me niet openstel zoals bij mijn man. Natuurlijk doe ik wel alsof ik klaarkom. Soms krijgt een man geen orgasme. Zo is er een man die jaren heeft gewacht om contact op te nemen met een instantie zoals Intiem-Care (waarvoor ik werk, red): hij schaamt zich voor zijn katheter en stoma. Hierdoor heeft hij weinig gevoel in zijn geslachtsdeel.

Penetratie en orale sex kunnen niet, maar masseren, knuffelen en kussen wel. Zijn tepels en oorlellen zijn ook gevoelig. Hij vindt het heerlijk om mij aan te raken. Na het vrijen sluiten we het af met een douche. Een andere cliënt help ik met tandenpoetsen, dan hoeft er geen verzorger meer langs te komen. En weer een andere cliënt help ik met een lift op bed. Voor ik wegga, prikken we een datum voor de volgende keer. Na zo’n bezoek ben ik echt moe. Vergis je niet, seks met een beperking is hard werken. Thuis ga ik in bad, drink ik nog wat en praat na met mijn man. Ook stuur ik altijd een mail naar Intiem-Care dat het goed is gegaan.” Lees ook hoe haar cliënten seks met haar ervaren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Geschreven door Tanya van der Spek