Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Zijn ouders ontmoeten: 10 tips

Zijn ouders ontmoeten: 10 tips

Zijn ouders ontmoeten: 10 tips

Opeens komt daar de vraag: “Zullen we bij mijn ouders eten dit weekend?” Als je eerste reactie ‘help!’ is, komt dit artikeltje als geroepen. Het ontmoeten van de ouders van je (nieuwe) vriendje kan eng zijn. Wat als ze je niet mogen? Of wat als jij hen niet mag? Het gezegde dat je geen tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken is zo waar.

Vrouwonline komt to the rescue! Lees hieronder onze 10 tips, dan komt het helemaal goed. Veel succes!

1. Timing

Voordat je de deur uit stapt om bij zijn ouders op bezoek te gaan, is het belangrijk dat jij en je vriend op een lijn liggen wat betreft jullie relatie. Zijn jullie serieus? Denken jullie aan een toekomst samen? Of leren jullie elkaar net kennen en mag het eigenlijk nog geen ‘relatie’ heten? In dat laatste geval ben je er misschien nog helemaal niet aan toe zijn ouders te leren kennen. Kortom: praat met elkaar over jullie relatie en waar jullie staan. Ga daarna pas een stapje verder.

2. Voorbereiding

Doe moeite om je in zijn ouders te verdiepen. Doe vooronderzoek bij je vriend, stel hem vragen. Hoe ze elkaar hebben ontmoet, waar ze zijn opgegroeid, wat voor werk ze doen, wat hun hobby’s zijn? Misschien zijn er overeenkomsten. En zo niet, heb je in ieder geval gespreksstof: vraag hen er op de avond zelf verder naar. De meeste mensen praten graag over hun interesses.

3. Klefheidsgrenzen

Natuurlijk ben je dolverliefd, dat is heel mooi. Ook horen kusjes, knuffels, aanrakingen en handjes vasthouden bij een gezonde relatie. Maar je kersverse schoonouders hoeven waarschijnlijk niet zo nodig te zien hoe jij over hun zoon heen kwijlt. Het is al ongemakkelijk genoeg om twee mensen in het openbaar in elkaar op te zien gaan, laat staan als het je kind is. Uiteraard is hij inmiddels volwassen, maar voor zijn ouders zal hij altijd hun kind blijven. Ze mogen merken dat je gek op hem bent, maar op een respectvolle manier. Hou je handen daarom even een avondje thuis.

4. Wees attent

Een klein presentje kan het ijs direct breken. Denk aan een fles wijn, een mooie bos bloemen of een doosje luxe chocolaatjes. Overdrijf het niet, want dat kan de indruk wekken dat je hun waardering probeert te kopen. Vraag van tevoren wel even bij je liefje na wat het handigste kado is: je wil niet aankomen met snoep als een van de ouders diabeet is, bijvoorbeeld. Je zou de dag erna ook een leuk bedankkaartje kunnen sturen met een persoonlijke boodschap. Laat zien dat je het leuk vond kennis te maken.

5. Kleding

Je outfit bepaalt mede de eerste indruk die zijn ouders van jou krijgen. Een gescheurde spijkerbroek, oud T-shirt en slippers zijn misschien niet helemaal geschikt, net als een super kort rokje en een topje waarin je een enorm decolleté hebt. De outfit moet respect uitstralen, dus kies eerder voor een tikkeltje conservatief. Draag kleine, smaakvolle sieraden en hou je haar en make-up basic. Je hoeft er ook weer niet uit te zien alsof je gaat solliciteren; wees jezelf, maar wel de ietwat ingetogen versie. Stem je kleding ook af op de gelegenheid: ga je naar een zwembadfeestje of een sjiek restaurant?

6. Gevoelige gespreksonderwerpen

Gespreksonderwerpen als politieke overtuiging en het geloof kun je misschien maar beter vermijden. Die kunnen namelijk tot flinke discussies leiden. Maar wat als je op de vrouw af gevraagd wordt op welke partij je hebt gestemd of naar welke kerk je gaat? Het kan vervelend zijn als jouw antwoord niet overeen komt met hun overtuigingen, maar probeer de verleiding om te liegen te weerstaan. Zeker als de relatie met hun zoon serieus is, zal het uiteindelijk uit komen. Wees eerlijk in je antwoorden, maar toon respect voor hun meningen. Als ze je aanvallen of beledigen, probeer dan het onderwerp te veranderen of zeg iets in de trant van: ‘Blijkbaar verschillen we in dat opzicht van mening.’

7. Goede manieren

Tegenwoordig worden goede manieren misschien ondergewaardeerd, maar als je voor het eerst op bezoek gaat bij je nieuwe schoonouders, is het wellicht handig ze weer eens uit de kast te trekken. Geloof het of niet, maar kleine dingen als ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ kunnen al wonderen doen. Zorg er bovendien voor dat je op tijd bent. Iets te vroeg is ook goed, maar als je te laat komt, lijkt het alsof de ontmoeting je weinig interesseert. Gebruik ‘u’ tot er wordt gezegd dat je mag tutoyeren. Vergeet ook je tafelmanieren niet: zit rechtop, gebruik je servet, gebruik mes en vork en vraag of iemand je het eten kan aanreiken, in plaats van zelf oncharmant over de tafel te hangen.

8. Handen uit de mouwen

Plof niet neer op de bank, wachtend tot het eten klaar is en je kunt aanschuiven. Vraag of je ergens mee kunt helpen. Zelfs als je geen goede kok bent, zijn er klusjes die je kunt doen. Ze zeggen waarschijnlijk toch dat het niet hoeft, maar zo toon je in ieder geval wel initiatief en dat wordt altijd gewaardeerd. Na het eten kun je aanbieden de tafel af te ruimen, de vaatwasser in te ruimen of af te drogen.

9. Slechte gewoonten

Voor bepaalde eigenschappen is het handig om je schoonouders eerst wat beter te kennen. Praat je bijvoorbeeld altijd heel luid of maak je graag grove of bijdehante grappen? Hou je even een avondje in en observeer wat binnen dit gezin leuk of normaal wordt gevonden. Hetzelfde geldt voor roken: veel mensen vinden dat een enorme afknapper. Doe een paar uur zonder nicotine, of vraag of het goed is als je even naar buiten gaat voor een sigaretje. Als er alcohol wordt geschonken, ken dan ook je grenzen.

10. Geef complimenten

Iedereen vindt het leuk om complimentjes te krijgen, dus zijn ouders ook. Als je de stijl van hun huis mooi vindt of een bepaald schilderij aan de muur, vertel ze dat dan. Dat is ook een mooie gespreksopening, omdat je kunt vragen waar ze dat item vandaan hebben. Als zijn moeder heeft gekookt, zeg dan dat het je smaakt. En als zijn vader het restaurant heeft gekozen, complimenteer hem dan met zijn keuze. Let er wel op dat je het oprecht meent, want als je je schoonmoeder onterecht vertelt dat je haar oorbellen prachtig vindt, loop je het risico ze zelf voor je verjaardag te krijgen.

Het ontmoeten van je schoonouders hoeft niet eng te zijn. Wees gewoon de leukste, meest beleefde, vriendelijkste versie van jezelf. Je kunt ze niet dwingen je te mogen, maar je kunt wel een goede indruk achterlaten.