Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Seksuele opvoeding zonen: met deze tips kun je grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Seksuele opvoeding zonen: met deze tips kun je grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Seksuele opvoeding zonen: met deze tips kun je grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Na alle commotie rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland staat heel social media vol met dezelfde quote. Hierin staat dat we onze zonen moeten opvoeden in plaats van onze dochters beschermen. Pedagoog en opvoedexpert Marina van der Wal (57) geeft Libelle een aantal tips voor moeders met zonen.

Opvoeding jongens

“Het verbaast me dat we vooral bezig zijn met het waarschuwen van meisjes en jonge vrouwen, terwijl als een paal boven water staat dat we onze zoons moeten opvoeden”, zegt van der Wal. Opvoedexpert Marina vindt het goed dat er steeds meer aandacht is voor seksuele opvoeding van jongens, maar geeft ook aan dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. “Ik denk dat wordt onderschat hoe ingewikkeld het is. Als we onze zoons écht willen opvoeden, moeten we enorm aan de bak. Je eigen gedrag heeft namelijk een enorme invloed op de manier waarop kinderen denken over relaties en intimiteit.”

Jouw nee is oké

De opvoedexpert leerde haar zoons al vroeg het motto: “Jouw nee is oké”. Marina ziet namelijk vaak dat ouders geen rekening houden met de lichamelijke integriteit van hun kinderen. “Je kind leren om iemand aan te kijken en een hand – of tegenwoordig boks – te geven is niet meer dan normaal, maar waarom moeten ze bij iemand op schoot zitten of tante verplicht een kus geven als ze daar geen zin in hebben? Door kinderen in dit soort situaties te dwingen, leren ze al jong dat anderen over hun grenzen gaan. Hoe kun jij dan leren om de grenzen van een ander wel te bewaren?”

De opvoedexpert geeft aan dat het ook wel eens lastig kan zijn dat ze haar zoons deze spreuk heeft geleerd. Zo zegt Marina: “Dat is soms pijnlijk omdat ze óók tegenover jou hun grens bewaken. Zo had ik laatst behoefte aan een knuffel en zei mijn zoon ‘nee is oké’. Maar ja, het is de enige manier.”

Taalgebruik

Ouders proberen in het bijzijn van hun kinderen vaak niet te vloeken, zodat ze dat niet overnemen. Maar er zijn meer dingen waar je op moet letten met het taalgebruik. Zo legt de opvoedexpert uit: “Er wordt bij ons thuis niet gepraat over wijven, vrouwtjes of vriendinnetjes. Dat ‘tjes’ maakt het kleiner en daardoor minder waardevol. Als je dat van jongs af aan hoort, heeft dat invloed op jouw beeld van vrouwen.

Volgens de pedagoog is het van belang dat je als ouders gezamenlijk ingrijpt. “Als je zoon jou een ‘kutwijf’ noemt, moet je partner zeggen dat hij niet wil dat er zo gepraat wordt over iemand om wie hij veel geeft. Maar je moet zelf ook opstaan. Tolereer het niet”, legt Marina uit.

Lees ook
Marleen: ‘Ik wil dat je weet wat ‘nee’ betekent, voor jezelf en voor een ander’

Eigenwaarde moeder

Volgens van der Wal heeft de kijk van de moeder op zichzelf invloed op de manier hoe haar zoons naar andere vrouwen kijkt. Zo zegt de pedagoog: “Moeders zijn de belangrijkste schakel in de seksuele opvoeding van jongens. Wat laten wij toe in onze relaties? Hoe groot is onze eigenwaarde?”

Van der Wal gaf het volgende voorbeeld: “Mijn zoon had zijn vrienden op bezoek en ik hoorde steeds ‘kut dit’ en ‘kut dat’. Toen ben ik de kamer ingelopen en zei ik: ‘riep iemand mij?’ Die jongens riepen knalrood dat het niet om mij persoonlijk ging, toen heb ik uitgelegd dat ik het als vrouw vervelend vindt dat iets dat onderdeel van mijn lichaam is, wordt gebruikt in zo’n negatieve context.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images