Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Opgebiecht: ‘Ik ben zwanger maar nog lang niet klaar voor een baby’

Opgebiecht: ‘Ik ben zwanger maar nog lang niet klaar voor een baby’

Opgebiecht: ‘Ik ben zwanger maar nog lang niet klaar voor een baby’

Linda (28): “Dit is een geheim dat niet lang kan duren. Ik zit vreselijk omhoog en ik móét er met iemand over praten. Ik ben zwanger, dat weet ik nu twee dagen. Mijn vriend Thomas weet het nog niet, maar hij zou echt over the top blij zijn. We willen graag kinderen, maar ik ben nog maar net met de pil gestopt. Dit is zo snel. Gek word ik van angst, ik denk dat ik nog lang niet klaar ben voor een baby.”

Nog niet klaar voor baby

“Twee dagen geleden deed ik een test, ik was er zeker van dat het niet zo zou zijn, maar mijn menstruatie liet wel erg lang op zich wachten. Nou rommelt het ook bij mij, want ik ben nog niet zo lang geleden met de pil gestopt. Het voelt alsof alles weer normaal op gang moet komen. Ik dacht: laat ik het eens testen, zonder er een woord met Thomas over gesproken te hebben. Gaf dat ding toch aan dat ik zwanger ben! Nee! Ik schrok en heb diezelfde middag een nieuwe test gekocht. Ik kon het gewoon niet geloven. Daar kwam dezelfde uitslag uit.”

‘Als hij weet dat er soms een gedachte aan abortus door mijn hoofd schiet, zou hij me dat niet vergeven’

“Oké… Nou wil ik hartstikke graag kinderen hoor en dat heb ik altijd gewild. Thomas en ik hebben het er vaak over gehad en hij wil ook graag vader worden. Dus toen we samen besloten dat ik met de pil zou stoppen, voelde dat fijn. Samen gingen we aan ons gezinnetje werken. Als ik het voor het zeggen heb, zou ik wel drie kinderen willen. Thomas en ik houden van elkaar, we zijn van plan om te gaan trouwen en we willen de rest van ons leven samen zijn en onze kinderen een gelukkige thuisbasis bieden. Dat is onze grootste wens. We hebben een goed leven, hebben alles redelijk op orde, goed contact met de familie, leuk huis, oké werk, dus we hebben eigenlijk wel zin in een volgende stap. En nu: kijk mijn handen trillen als ik eraan denk. In mij zit een bevrucht eitje dat een kindje kan worden… Paniek!”

Overstuur

“Ik voel me nog lang niet volwassen genoeg om moeder te worden. We zijn nog zo jong en ik vraag me echt af of we die verantwoordelijkheid aankunnen. Een baby! Bevallen, borstvoeding, slapeloze nachten, en dan… opvoeden! Wij? Ik weet amper hoe ik een luier moet verschonen! Toen ik voor de tweede keer die uitslag van de test zag, heb ik hard zitten huilen. Ik was overstuur, maar ergens zit er in mij ook wel blijdschap: kijk eens, ik ben zwanger, het ziet ernaar uit dat het ons gegeven is om kinderen te krijgen! Lijnrecht daartegenover staat de gedacht: nee, nu nog niet, misschien moet ik het weg laten halen? Die twee gedachten – die overtuigde ‘ja, graag’ en die angstige ‘nee, nu nog niet’ – schieten voortdurend door mijn hoofd. Soms zelfs binnen dezelfde minuut: ja, nee, ja, nee… gek word ik ervan! En nou weet ik het pas twee dagen. Als het me nu al zo veel stress oplevert, kan het toch nooit goed gaan?”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik blow te veel omdat ik me rot voel’

Geheim voor Thomas

“Ik ben gewend om alles met Thomas te bespreken, ik geloof niet dat ik ooit eerder voor hem een geheim heb gehad. Ik durf dit nog niet te zeggen en begrijp ook wel waarom: als ik het hem vertel, is er geen keuze meer. Hij zou zo waanzinnig blij zijn. Ik denk dat ik hem geen groter verdriet zou kunnen doen dan door te zeggen dat ik twijfel.”

“Als hij weet dat er soms een gedachte aan abortus door mijn hoofd schiet, zou hij me dat niet vergeven. Ik weet dat ik het hem snel moet vertellen en waarschijnlijk kan ik het best al mijn twijfels op tafel gooien. Het is honderd procent zeker dat hij me ervan af zal helpen en me ervan weet te overtuigen dat het goed is zo. Maar ook nu gaat het weer door mijn hoofd: wel vertellen, niet vertellen, wel, niet… Wel vertellen betekent dat er geen weg terug meer is, dus zolang ik het stilhoud, ligt de keuze bij mij. Niet vertellen is geen optie en dat weet ik natuurlijk ook wel. Ik zou niet kunnen leven met een abortus waar hij niets vanaf weet, ik wil geen geheimen voor hem hebben. Als ik het zo stel, is mijn keuze eigenlijk al gemaakt en moet ik het hem snel vertellen. Kon ik mijn angst en grote onzekerheid maar omzetten in blijdschap.”

Dit artikel komt uit Flair 09-2020, de editie die t/m 3 maart 2020 in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images