Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Carla is ongewenst kinderloos: ‘Ik heb er écht voor geknokt’

Carla is ongewenst kinderloos: ‘Ik heb er écht voor geknokt’

Carla is ongewenst kinderloos: ‘Ik heb er écht voor geknokt’

Achttien jaar lang stond het leven van Carla (46) in het teken van haar kinderwens. Als ze na vele vruchtbaarheidsbehandelingen een tweede miskraam krijgt, valt voor haar het doek. Ze besluit een boek samen te stellen met ervaringsverhalen over ongewenste kinderloosheid. Eén van de verhalen is haar eigen verhaal.

Ongewenst kinderloos

“Ik ben zó zoekende naar zingeving, naar antwoorden op vragen als: Waar doe ik het voor? en Wat geeft mijn leven weer zin? Samen met mijn coach ga ik aan de slag met dit soort vragen. Eén van de opdrachten van haar is om een soort van ‘moodboard’ te maken met daarop dingen en uitspraken waar ik blij van word, die belangrijk voor mij zijn. Deze opdracht en al onze gesprekken helpen me.

Ook gesprekken met familie, vrienden en sommige collega’s helpen me goed. Zo heb ik een gesprek met mijn ‘baas’ waarin ik aangeef dat ik boos en teleurgesteld ben in mezelf en mijn eigen lijf. Zijn antwoord heb ik eerder gehoord, maar het lijkt juist nu pas écht binnen te komen. Het feit dat ik zó lang ben doorgegaan, het elke keer weer geprobeerd heb, zijn voor hem juist een teken van kracht en dus zeker geen reden om teleurgesteld te zijn in mezelf. Wel in de uitkomst, maar dus niet in mezelf! Ik heb er ook écht voor geknokt, heb álles gegeven wat IK had… en zelfs meer…”

Geluk in eigen hand krijgen

“In de zoektocht naar zingeving en naar mezelf, kom ik de volgende quote tegen: ‘De zin van het leven ben je zelf!’ Deze moet ik koesteren, want jee wat is die waar.
Ik wil mijn geluk niet meer in handen van een ander leggen, wil mijn geluk weer in eigen hand krijgen. En langzaamaan merk ik dat ik me beter voel.

Daarnaast realiseer ik me ook steeds meer dat ik ben wie ik ben juist door mijn verleden en dus ook door mijn keuze om zó lang te blijven proberen. Ik ben er ook sterker door geworden. Mijn kinderloosheid maakt (mede) wie ik ben, zonder dat mijn kinderloosheid mij ‘overneemt’. Ik laat me er namelijk niet meer door leiden, laat me er niet door belemmeren, maar het heeft wel degelijk invloed.” 

Miskramen

“Heel lang heb ik geworsteld met mijn miskramen en mijn kinderloosheid en had ik het gevoel dat ik er ‘overheen’ moest komen. Pas toen ik me realiseerde dat dit niet over zal gaan, omdat het bij mij hoort, ging het beter met me. Dit verdriet en dit gemis zijn een onderdeel van mij en dat zal ook altijd zo blijven.

Ondertussen ben ik zo ver dat ik juist ook kan genieten van de dingen die ik kan doen, omdát ik kinderloos ben. Zeker met mijn huidige beperkingen door de hersenschudding, realiseer ik me hoe fijn het is dat ik uit kan slapen, veel stilte om me heen heb, mijn eigen ritme kan aanhouden enzovoorts.
Daarnaast kan ik oprecht genieten van kinderen om me heen, en daar ben ik dankbaar voor.

Natuurlijk had ik het véél liever anders gezien en zou ik het diep in mijn hart nog steeds graag willen, maar het voelt niet meer als een groot gat. Mijn leven is goed zoals het is!”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Mijn kat of mijn vriend? Dan ga ik voor de kat’

Verwerking

“Het schrijven van dit boek is voor mij een goede verwerking, een goede manier om alles nog meer een plekje te geven. Niet weggestopt in een ver hoekje, maar zelfs zwart op wit in een boek. Het mag er namelijk zijn! Ik vind dat er nog teveel een taboe rust op ongewenste kinderloosheid en op het krijgen van een miskraam. Dit wil ik doorbreken. Hopelijk helpt dit boek hier een klein beetje bij. En dan… dan heeft mijn kinderloosheid in ieder geval zin.”

Dit boek, het schrijven, is mijn zingeving, mijn doel en dat voelt goed!

Meer informatie over ‘De hoop voorbij’? Klik dan hier om naar de website te gaan.   

Beeld: Simone Weyrer