Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Oeps! Zes zinnen die je relatie kunnen verpesten tijdens een ruzie

Oeps! Zes zinnen die je relatie kunnen verpesten tijdens een ruzie

Oeps! Zes zinnen die je relatie kunnen verpesten tijdens een ruzie

Tijdens een ruzie, in the heat of the moment, flap je er snel dingen uit die je niet meent. We kennen allemaal die ruzies die onnodig escaleren, omdat je een verkeerde zin gebruikte. Oké, de juiste woorden kiezen is lastig tijdens een ruzie, maar je kunt wel een beetje moeite doen om bepaalde uitspraken te vermijden. Wij maakten een lijstje van zinnen die je beter kunt vermijden. 

1. ‘Whatever, het is goed’

Passieve agressie is een van de meest ongezonde zaken in een relatie. Dingen onder het tapijt vegen helpt soms, maar wees je ervan bewust dat dat slechts een tijdelijke ‘oplossing’ is en dat het heikele punt waarschijnlijk weer bovenkomt in een latere discussie. Probeer dus uit te spreken waar je daadwerkelijk mee zit, in plaats van het af te wimpelen.

2. ‘Dit is jouw schuld’

Ongeacht de verantwoordelijkheid van je partner eindigt een discussie nooit goed als de schuld op één persoon wordt geschoven. Zelf een deel van de verantwoordelijkheid nemen is niet altijd makkelijk, maar als iemand blijft aandringen dat jij de schuldige van het probleem bent, is het logisch dat je snel in de verdediging schiet.

3. ‘Doe wat je wil’

Het is duidelijk dat je níét wilt dat je geliefde doet wat hij/zij wil, want dan was er in eerste instantie nooit ruzie geweest. ‘Doe wat je wil’ als argument gebruiken, moedigt hem/haar alleen maar aan om dingen te doen uit wrok, en dat maakt de hele situatie duizend keer erger.

4. ‘Ik wil er nu niet over praten’

Ruzie komt nooit gelegen. Als je echt denkt dat het beter is om later te praten, zijn er manieren om dat aan te geven die iets efficiënter zijn. Het is ook cruciaal dat je duidelijk maakt dat ‘dingen later bespreken’ niet wil zeggen dat je het probleem niet belangrijk vindt.

Lees ook:
Déze sterrenbeelden zijn de beste match in een moeder-dochterrelatie

5. ‘Jij doet nooit/altijd …’

Je hebt de strijd al verloren als je deze zin gebruikt. ‘Altijd’ en ‘nooit’ zijn zelden nauwkeurige metingen. Probeer elkaar niet zo heftig te veroordelen en iets genuanceerder je punt te maken, door concretere voorbeelden te gebruiken.

6. ‘Jij bent zó *negatief bijvoeglijk naamwoord*’

Kwetsende opmerkingen hebben ongetwijfeld gevolgen die niets met de ruzie te maken hebben. Zelfs nadat jullie alles uitgepraat hebben, zal je geliefde zich altijd herinneren hoe je hem hebt uitgemaakt voor iets lelijks. Blijf respectvol, zelfs in de moeilijkste discussies.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages