Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Kim (45) vermoedde niets, maar had toch baarmoederhalskanker: ‘Mam, beloof je dat je niet doodgaat?’

Kim (45) vermoedde niets, maar had toch baarmoederhalskanker: ‘Mam, beloof je dat je niet doodgaat?’

Kim (45) vermoedde niets, maar had toch baarmoederhalskanker: ‘Mam, beloof je dat je niet doodgaat?’

Kim was negenendertig jaar toen ze een afspraak maakte met haar huisarts. Ze verloor namelijk bloed, ook als ze niet menstrueerde. Het was niet veel, maar toch. Ze werd doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar ze twee weken later een afspraak had over de behandeling die haar stond te wachten. Nietsvermoedend ging ze erheen, en kreeg te horen dat ze baarmoederhalskanker had. 

Nodige telefoontjes

De grond verdween onder haar voeten. “Daar zat ik: ik was alleen, ik zou immers praten over de behandeling. Dit had ik niet zien aankomen.” Ze kon in dezelfde week op donderdag terecht in het AMC. “Ik was zo geschrokken en dacht: ik kan niet naar huis. Ik kan mijn zoon en dochter van toen negen en twaalf jaar nu niet vertellen wat er aan de hand is, ze moeten me zo niet zien.” Ze reed naar haar werk, werd daar opgevangen en pleegde de nodige telefoontjes.

Beloftes

“Ik belde een paar mensen en steeds weer huilde ik even als ik zei dat ik kanker had.” Toen ze wat rustiger was, ging ze naar huis. Zonder tranen, omdat ze wist dat haar kinderen daarvan overstuur zouden raken, vertelde ze haar zoon en dochter dat ze kanker had. Haar zoon hoorde haar aan en ging verder met spelen. “Ik vroeg hem of hij wist wat het was; hij kon het me haarfijn uitleggen. ‘Mam, kan je beloven dat je niet doodgaat?’ vroeg mijn dochter. Het sneed me door mijn ziel.”

Brachytherapie

De behandeling werd doorgesproken en de chirurg stelde een Wertheim voor, het zou een lange en zware operatie worden. Toen Kim wakker werd uit de narcose, stond haar vriendin aan haar bed. De arts werd erbij gehaald en vertelde dat de kanker was uitgezaaid en dat hij tweeënveertig lymfeklieren had verwijderd en verder alles had laten zitten. Een maand na de operatie maakte Kim zich op voor zes weken dagelijks bestralingen, een keer in de week een chemokuur en tenslotte brachytherapie. “Ik werd dus inwendig bestraald en dat was loodzwaar.

‘Ik vroeg mijn zoon of hij wist wat het was; hij kon het me haarfijn uitleggen’

Van donderdag half negen ’s ochtends tot vrijdag vier uur ’s middags moest ik tijdens die behandeling liggen en mocht ik niet bewegen. De laatste uren waren afzien. Echt afzien.” Tijdens de intensieve zes weken heeft Kim twee vrouwen ontmoet die in het zelfde schuitje zaten. “We trokken elkaar er echt doorheen. Het is fijn dat ik ze nog steeds spreek.”

Hele lijst van klachten

Inmiddels is Kim vijf jaar verder en is de kanker weggebleven. Van de bestralingen en chemokuur ondervindt ze nog dagelijks hinder. “Ik heb een hele lijst van klachten waaronder vermoeidheid, concentratiestoornissen en omdat ik hoog bestraald ben, heb ik last van mijn maag en darmen. Ook werd ik onvruchtbaar wat voor mij minder ingewikkeld was omdat ik twee kinderen had, veertig jaar was en op dat moment geen relatie had. Als vrouw doet het wel wat met je. Vandaar dat ik met het slikken van de pil de overgang nog even op een afstandje houd.”

Positief verhaal

Kim heeft haar leven weer opgepakt, werkt weer fulltime en sport. “Ik ben blij dat ik mijn kinderen zo min mogelijk heb kunnen belasten met mijn ziekte, zij hebben er nauwelijks iets van gemerkt. En gedurende de zes weken dat ik elke dag in het ziekenhuis werd verwacht, weerde ik bezoek thuis. Dat was te veel. Dus die liet ik op woensdag tijdens de chemokuur naar het ziekenhuis komen. Had ik daar mooi wat aanspraak.” De boodschap die Kim wil uitdragen: je hoeft niet per se dood te gaan aan kanker. Ze is als vrijwilliger bij stichting Olijf aan de gang gegaan om een luisterend oor aan vrouwen te bieden. “Ik heb immers een positief verhaal.”

Kim vertelde haar verhaal in juli 2018. Er kunnen veranderingen in haar gezondheid zijn opgetreden.

Ervaringsverhalen kim

Steun

Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en aan hun naasten. Vormen van gynaecologische kanker zijn eierstokkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, vulvakanker of vaginakanker. Olijf wil op basis van ervaringsdeskundigheid bijdragen aan preventie en goede kwaliteit van zorg en leven. Elk jaar horen meer dan 4.800 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Gynaecologische kanker heeft vaak enorme impact. Na de diagnose kanker worden vrouwen geconfronteerd met hun sterfelijkheid. Door de behandeling kunnen vrouwen onder andere vervroegd in de overgang raken en ongewild geen kinderen meer krijgen. Ook worden velen geconfronteerd met problemen met seks en intimiteit. Olijf is er dan voor ze. En Olijf helpt vanuit haar eigen ervaring en kennis.

Bron: olijf.nl | beeld: olijf.nl, iStock