Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Relatie & Seks > Jasmien (32): ‘Ik was opgelucht toen mijn man voor de tweede keer werd opgenomen’

Jasmien (32): ‘Ik was opgelucht toen mijn man voor de tweede keer werd opgenomen’

Jasmien (32): ‘Ik was opgelucht toen mijn man voor de tweede keer werd opgenomen’

De man van Jasmien (32) zag het leven niet meer zitten. Constant leefde ze in angst. Toch blijft de liefde en heeft ze goede hoop dat ze het samen gaan redden.

Man met zelfmoordgedachten

Jasmien: “Een maand nadat zijn beste vriend zelfmoord had gepleegd, werd mijn man Tim met een depressie opgenomen. Hij was niet langer die opgewekte, sportieve man met wie ik was getrouwd. Tim had zich op zijn werk gestort om maar niet te denken aan zijn vriend. Thuis ging hij steeds vaker op de bank liggen en deed hij niets meer. Na een tijdje had hij zelfs geen energie meer om te werken.

Het ging van kwaad tot erger en daarom trok ik aan de bel. Toen ik er met hem over praatte, begon Tim te huilen. Hij voelde zich beroerd en had zwarte gedachten, zei hij. Hij speelde met het idee om er ook een einde aan te maken. Toen heeft zijn vader hem naar de crisisdienst gebracht.”

Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor. Ik moest werken, voor de kinderen zorgen en voor mijn moeder die ziek was. Het was een heel zware periode. Ik wilde zo graag dat er ook iemand voor mij zorgde. Ik kon wel altijd terecht bij mijn psycholoog, vriendinnen en mijn schoonzus. Zij kunnen goed luisteren en probeerden me te troosten. Maar als zij weer weggingen, bleef ik achter met alle zorgen.”

Pushen of ontzien?

“Na twee maanden kwam Tim weer thuis. Hij voelde zich beter, zei hij. Maar ik merkte daar niet veel van. Hij nam geen initiatief, lag op de bank, sliep veel en dronk ook om niet te piekeren. Ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan. Moest ik hem pushen of juist ontzien? Ik was ook steeds ongerust: wat als hij zichzelf iets aandeed?

Ik was opgelucht toen hij voor een tweede keer werd opgenomen. Oké, ik stond er wéér alleen voor, maar ik hoefde me in elk geval niet elke seconde van de dag zorgen te maken. Andere mensen zorgden voor hem, ik wist dat hij veilig was. Ik worstelde met zo veel emoties in die periode. Er was angst. Het verdriet dat ik mijn maatje kwijt was. Teleurstelling. Mijn vertrouwen was zo beschaamd.”

Financieel in zwaar weer

“Niet alleen emotioneel was het een moeilijke tijd, ook financieel. Het salaris van Tim viel weg en ons spaargeld raakte op, maar de hypotheek moest wel betaald worden. Opeens kon ik mijn kinderen zelfs niet meer op een ijsje trakteren. Soms dacht ik: nu is het genoeg geweest, ik vertrek. Maar dan dacht ik aan alles wat we hadden opgebouwd. We hebben twee kinderen, een huis, een huwelijk. Ik bleef hopen dat alles weer helemaal goed zou komen, want ik ken mijn man zoals hij echt is, zonder ziekte. Dus vocht ik voor hem. En vecht ik voor hem.”

Lees ook
Senna (35) heeft een zoontje met het syndroom van Down: ‘Ik ga mijn kind niet verstoppen, ik laat hem juist zien’

Vooruitgang

“Hij is nog steeds niet helemaal de oude, maar het gaat langzaamaan ietsje beter. Tim geeft gelukkig ook niet op en blijft aan zichzelf werken. Ik klamp me met alle macht vast aan de vooruitgang die hij boekt. Hij werkt nu halve dagen en elke dag neemt zijn zelfvertrouwen een beetje toe. Hij kan niet wachten tot hij weer fulltime aan het werk kan. Ik krijg beetje bij beetje mijn man terug, al zal hij nooit meer exact dezelfde worden. Maar misschien hoeft dat niet. Ik ben inmiddels ook veranderd. Ik ben bijvoorbeeld veel zelfstandiger geworden, leun minder op hem.

Na al die jaren van angst, spanning en druk kan ik eindelijk weer ademhalen. We leven met ups en downs, maar steeds vaker denk ik: we komen er samen wel uit.”

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 (0900 0113). De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images